MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Jak przygotować mięso po kremlowsku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

5 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Jak przygotować mięso po kremlowsku

Dodaj do planów


Czas gotowania

2 godz. 30 min.

Porcje

5

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jak gotować mięso po kremlowsku, aby było tak delikatne, że dosłownie rozpływało się w ustach? Wiele gospodyń domowych chciałoby poznać ten sekret. Zatem bądź cierpliwy, bo najdelikatniejsze mięso na Kremlu to danie, które będzie musiało zająć trochę czasu. Jednak sama technologia gotowania wcale nie jest skomplikowana. Wystarczy pokroić mięso i cebulę, ułożyć je warstwami w rondlu (a jeszcze lepiej w kociołku), posmarować masłem, przykryć pokrywką i wstawić na kuchenkę. Ale mięso powinno spędzić co najmniej dwie godziny na kuchence. Muszę powiedzieć, że wynik jest wart każdej minuty! Zapoznaj się i zapisz nasz przepis krok po kroku ze zdjęciami - na pewno Ci się uda i będziesz chciał powtórzyć to kulinarne arcydzieło jeszcze nie raz.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Wołowina (bez kości) - 1 kg

2.

Cebula - 700 g

3.

Lekkie masło - 300 g

4.

Czosnek - 4 ząbek

5.

Ocet - 2 łyżka

6.

Sól - 7 g

7.

Ziarna czarnego pieprzu - ½ łyżeczka

8.

Piment - ½ łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

49%

Tłuszcz

291г

🍚

15%

Węglowodany

88г

🥩

36%

Białko

212г

🔥

3756

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 5 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj dania odpowiednie do mięsa po kremlu. Idealnie byłoby wziąć kocioł, ale wystarczy zwykły rondel. Oczyść mięso z filmów. Wołowina zwykle nie jest tłusta, ale jeśli tak, możesz zostawić trochę tłuszczu.

2

Krok 2

Pokrój mięso. Kawałki powinny być dość duże (około 4-6 cm z boku). Nie trzeba szlifować. Ponieważ wołowina będzie długo dusić się na ogniu, wszystko będzie doskonale ugotowane, ale nie straci kształtu. Ale małe kawałki mogą się wykipieć.

3

Krok 3

Obierz i pokrój cebulę. Rodzaj krojenia nie ma tutaj znaczenia, należy jednak pamiętać, że cebula pozostanie wtedy w sosie – to ważna część dania. Im drobniej posiekana jest cebula, tym mniej będzie się wyróżniać w sosie. Zalecamy pokroić cebulę w kostkę o wielkości około 0,7 cm.

4

Krok 4

Do kotła (lub patelni) włóż warstwę cebuli. Warstwa może nie być bardzo gęsta. Połóż kawałki wołowiny na cebuli. Mięso powinno leżeć w jednej warstwie. Przykryj je kolejną warstwą cebuli. Jeśli zostało Ci wołowina, połóż kolejną warstwę mięsa na cebuli i ponownie przykryj pokrojoną w plasterki cebulą.

5

Krok 5

Wołowina – mięso jest dość suche, dlatego kolejnym krokiem jest wlanie wody do kociołka. Aby nadać mięsu soczystość wystarczy 100 ml. Wlać wodę w kółko wzdłuż boków kotła.

6

Krok 6

Masło pokroić w duże plasterki. Około 8-10 części. Ważne jest, aby do tego przepisu wybrać masło dobrej jakości, o zawartości tłuszczu co najmniej 82%, najlepiej słodkie i kremowe. W końcu smak sosu będzie zależał od smaku oleju.

7

Krok 7

Ostatnią warstwę cebuli posmaruj masłem. Zwykle odbywa się to w postaci promieni słonecznych. Ale tak naprawdę kształt nie jest ważny, wystarczy równomiernie rozprowadzić olej w całym mięsie. Przykryj kocioł (lub patelnię) pokrywką i umieść go na kuchence. Temperatura powinna być ustawiona nieco poniżej średniej. W tej temperaturze mięso gotuje się przez dwie godziny. Sprawdź, czy wybrałeś właściwy tryb ogrzewania. Aby to zrobić, po około pół godzinie otwórz pokrywkę i sprawdź, czy zawartość gotuje się bardzo gorąco, należy jeszcze bardziej zmniejszyć ciepło.

8

Krok 8

Obierz czosnek i posiekaj go w dowolny dogodny sposób. Po godzinie podnieś pokrywkę i do mięsa dodaj czarną i ziele angielskie, czosnek, sól, zalej octem. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę.

9

Krok 9

Wyjmij gotowe mięso z pieca. Przed podaniem oddzielić mięso od sosu. Aby to zrobić, weź łyżkę cedzakową i za jej pomocą usuń całe mięso. Umieść go w pięknym naczyniu. Oddzielnie wlej lub przenieś cały sos do głębokiej miski.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone