MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Uzbeckie placki Lazzat w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Uzbeckie placki Lazzat w piekarniku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

2 godz. 30 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Uzbecki podpłomyk Lazzat w piekarniku to coś nowego. Czy wyjdzie równie smacznie jak w tandoor? Oczywiście nie będzie tak jak w tandoorze, bo ten piekarnik tworzy specjalny tryb, którego nie da się powtórzyć nawet w najbardziej zaawansowanym piekarniku, ale obiecujemy, że i tak wyjdzie, zgodnie ze swoją nazwą, bardzo smacznie. Nawiasem mówiąc, o nazwie. Jest pewne zamieszanie. Jeśli poszukasz w Internecie słowa „lazzat”, znajdziesz wiele przepisów na pikantną uzbecką przekąskę z bakłażana zwaną „lazzat”. A także podpłomyki tadżyckie „lazzat”. Rzecz w tym, że „lazzat” w różnych językach tureckich tak naprawdę oznacza „pyszny”. I wszystko może być smaczne. Najważniejsze, że jest przygotowany z miłością. Dotyczy to przede wszystkim pieczywa.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Mąka - 500 g

2.

Prasowane drożdże - 25 g

3.

mleko - 250 ml

4.

Cukier - 1 łyżeczka

5.

Lekkie masło - 40 g

6.

Olej roślinny - 30 ml

7.

Żółtko jaja - 1 szt.

8.

Sezam - 2 łyżeczka

9.

Sól - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

17%

Tłuszcz

88г

🍚

68%

Węglowodany

358г

🥩

16%

Białko

83г

🔥

2552

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do temperatury 30–40°C. Rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i 2-3 łyżki. l. przesiana mąka. Wymieszaj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, aż bąbelek się podniesie.

2

Krok 2

Do ciasta dodać olej roślinny i masło zmiękczone w temperaturze pokojowej, dodać sól i dobrze wymieszać. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę.

3

Krok 3

Zagniatamy ciasto, regulując ilość dodanej mąki: ciasto powinno być elastyczne i wystarczająco miękkie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.

4

Krok 4

Ciasto zagnieść, podzielić na dwie równe części, uformować dwie kule, włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i pozwolić ciastu ponownie wyrosnąć.

5

Krok 5

Z koloboków uformuj dwa płaskie placki o grubych brzegach i cienkim środku. Aby to zrobić, weź ciasto obiema rękami, kładąc kciuki na środku. Trzymając tortillę zawieszoną, zwiń ją w palcach, lekko naciskając kciukami na środek. Następnie połóż ciasto na poziomej powierzchni i delikatnie rozciągnij je od środka do brzegów.

6

Krok 6

Pozostaw ciasto pod ręcznikiem na kolejne 15-20 minut. Następnie nałóż wzór na środku, na cienkiej części. Tradycyjnie ciasta dekoruje się na środku wzorem za pomocą specjalnego tatuażu. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz zastosować projekt zwykłym widelcem.

7

Krok 7

Żółtko wymieszaj z 1 łyżką. l. podlać wodą i posmarować ciastka ze wszystkich stron tą mieszanką za pomocą silikonowej szczoteczki. Posyp środek i brzegi nasionami sezamu.

8

Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 220–230°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Ostrożnie ułóż na nim podpłomyki i włóż do piekarnika na 12–15 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone