PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
2 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Uzbecki podpłomyk Lazzat w piekarniku to coś nowego. Czy wyjdzie równie smacznie jak w tandoor? Oczywiście nie będzie tak jak w tandoorze, bo ten piekarnik tworzy specjalny tryb, którego nie da się powtórzyć nawet w najbardziej zaawansowanym piekarniku, ale obiecujemy, że i tak wyjdzie, zgodnie ze swoją nazwą, bardzo smacznie. Nawiasem mówiąc, o nazwie. Jest pewne zamieszanie. Jeśli poszukasz w Internecie słowa „lazzat”, znajdziesz wiele przepisów na pikantną uzbecką przekąskę z bakłażana zwaną „lazzat”. A także podpłomyki tadżyckie „lazzat”. Rzecz w tym, że „lazzat” w różnych językach tureckich tak naprawdę oznacza „pyszny”. I wszystko może być smaczne. Najważniejsze, że jest przygotowany z miłością. Dotyczy to przede wszystkim pieczywa.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Mąka - 500 g
Prasowane drożdże - 25 g
mleko - 250 ml
Cukier - 1 łyżeczka
Lekkie masło - 40 g
Olej roślinny - 30 ml
Żółtko jaja - 1 szt.
Sezam - 2 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
88г
🍚
Węglowodany
358г
🥩
Białko
83г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do temperatury 30–40°C. Rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i 2-3 łyżki. l. przesiana mąka. Wymieszaj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, aż bąbelek się podniesie.
Do ciasta dodać olej roślinny i masło zmiękczone w temperaturze pokojowej, dodać sól i dobrze wymieszać. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę.
Zagniatamy ciasto, regulując ilość dodanej mąki: ciasto powinno być elastyczne i wystarczająco miękkie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto zagnieść, podzielić na dwie równe części, uformować dwie kule, włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i pozwolić ciastu ponownie wyrosnąć.
Z koloboków uformuj dwa płaskie placki o grubych brzegach i cienkim środku. Aby to zrobić, weź ciasto obiema rękami, kładąc kciuki na środku. Trzymając tortillę zawieszoną, zwiń ją w palcach, lekko naciskając kciukami na środek. Następnie połóż ciasto na poziomej powierzchni i delikatnie rozciągnij je od środka do brzegów.
Pozostaw ciasto pod ręcznikiem na kolejne 15-20 minut. Następnie nałóż wzór na środku, na cienkiej części. Tradycyjnie ciasta dekoruje się na środku wzorem za pomocą specjalnego tatuażu. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz zastosować projekt zwykłym widelcem.
Żółtko wymieszaj z 1 łyżką. l. podlać wodą i posmarować ciastka ze wszystkich stron tą mieszanką za pomocą silikonowej szczoteczki. Posyp środek i brzegi nasionami sezamu.
Rozgrzej piekarnik do 220–230°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Ostrożnie ułóż na nim podpłomyki i włóż do piekarnika na 12–15 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku