Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Prosty, ale jednocześnie bardzo smaczny przepis na gołąbki z mięsem i ryżem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Biała kapusta - 1 szt.
biały ryż - 1 szklanka
mięso mielone - 500 g
Marchewka - 1 szt.
Biała cebula - 5 szt.
koncentrat pomidorowy - 3 łyżka
Sól - do smaku
Czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
59г
🍚
Węglowodany
487г
🥩
Białko
41г
🔥
Kcal
Przygotuj liście kapusty na gołąbki. Posiekaj cebulę i marchewkę.
Smaż warzywa na oleju roślinnym, aż będą gotowe i podziel na dwie części. Jedną część wykorzystać do nadzienia. W drugiej części dodać sól (1 łyżka.), cukier (1 łyżka.), pieprz mielony i sos pomidorowy lub ketchup.
Warzywa i pomidor lekko podsmażamy, dodajemy wodę (2-3 szklanki) i zagotowujemy sos pomidorowy.
Wymieszaj wstępnie ugotowany ryż, mięso mielone i smażone warzywa. Mięso mielone na gołąbki posolić i pieprzyć, wymieszać.
Skręcić gołąbki z mięsem i ryżem. Gołąbki włóż na patelnię i polej sosem pomidorowym.
Gołąbki gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku