PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
45 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Budynie ze skondensowanym mlekiem i orzechami
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Orzech włoski - 50 g
Fermentowany ser mleczny - 250 g
Jajka - 2 szt.
Cukier - 3 łyżka
Sól
Mąka - 150 g
Olej słonecznikowy - 250 ml
Odparowane mleko - 150 ml
Proszek do pieczenia - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
300г
🍚
Węglowodany
168г
🥩
Białko
117г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz orzechy na blasze wyłożonej pergaminem przez 10 minut.
Jeśli orzechy są już prażone, ten krok można pominąć. Ser, jajka i orzechy ubić w blenderze na gładką masę.
Do dużej miski przełóż masę serowo-jajeczną, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Zagnieść ciasto.
Naoliwionymi dłońmi formuj kulki o masie 20-25 g każda (wielkości orzecha włoskiego). Placuszki ułożyć na blasze pergaminowej.
Rozgrzewamy olej do smażenia. Zanurz w nim drewniany szpikulec: jeśli wokół niego pojawią się bąbelki, możesz rozpocząć smażenie.
Ostrożnie układaj placki na oleju i smaż na złoty kolor na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Wyjmij placki z oleju i połóż je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju. Podawać ze skondensowanym mlekiem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku