MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Owsianka dyniowa z bulgurem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Owsianka dyniowa z bulgurem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

3 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bulgur jest źródłem gruboziarnistego błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony przez organizm ludzki. Absorbują nadmiar płynów w organizmie oraz wychwytują odpady i toksyny, usuwając je w ten sposób. Oznacza to, że bulgur jest rodzajem pędzla do żołądka. Ziarno posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bulgur jest idealnym produktem dla osób chorych na cukrzycę. Zalecany jest także do wykrywania kamieni żółciowych i choroby Alzheimera. Witaminy z grupy B normalizują funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą drażliwość i stres. Witaminy E poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Mangan bierze udział w tworzeniu serotoniny, hormonu radości. Dlatego porcja bulguru zawsze poprawia humor. Węglowodany złożone dodają organizmowi dużo energii i na długo tłumią uczucie głodu. Bulgur ma także właściwości przeciwzapalne, dlatego kaszki z tego zboża sprawdzają się szczególnie podczas przeziębień.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 1

Porcje:

1.

dynia piżmowa - 422 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

0%

Tłuszcz

0г

🍚

91%

Węglowodany

41г

🥩

9%

Białko

4г

🔥

190

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Dynię umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.

Dynię umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
2

Krok 2

Kawałki dyni i kaszy bulgur włóż do wolnowaru. Do napełnienia wodą.

Kawałki dyni i kaszy bulgur włóż do wolnowaru. Do napełnienia wodą.
3

Krok 3

Gotuj w trybie „Owsianka mleczna” przez godzinę.

Gotuj w trybie „Owsianka mleczna” przez godzinę.
4

Krok 4

Podawać na gorąco.

Podawać na gorąco.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone