Dodaj do planów
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bulgur jest źródłem gruboziarnistego błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony przez organizm ludzki. Absorbują nadmiar płynów w organizmie oraz wychwytują odpady i toksyny, usuwając je w ten sposób. Oznacza to, że bulgur jest rodzajem pędzla do żołądka. Ziarno posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bulgur jest idealnym produktem dla osób chorych na cukrzycę. Zalecany jest także do wykrywania kamieni żółciowych i choroby Alzheimera. Witaminy z grupy B normalizują funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą drażliwość i stres. Witaminy E poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Mangan bierze udział w tworzeniu serotoniny, hormonu radości. Dlatego porcja bulguru zawsze poprawia humor. Węglowodany złożone dodają organizmowi dużo energii i na długo tłumią uczucie głodu. Bulgur ma także właściwości przeciwzapalne, dlatego kaszki z tego zboża sprawdzają się szczególnie podczas przeziębień.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 1
Porcje:
dynia piżmowa - 422 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
0г
🍚
Węglowodany
41г
🥩
Białko
4г
🔥
Kcal
Dynię umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
Kawałki dyni i kaszy bulgur włóż do wolnowaru. Do napełnienia wodą.
Gotuj w trybie „Owsianka mleczna” przez godzinę.
Podawać na gorąco.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku