Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
6
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Orzeźwiająca okroszka na kwasie z kiełbasą, warzywami i świeżymi ziołami idealnie sprawdzi się na upalne dni! Podstawą z gotowanych ziemniaków, jajek i kiełbasy odpowiada za pożywność dania, chrupiące ogórki i zielenina dodają świeżości, a zalewa z zimnego kwasu przyjemnie chłodzi. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i wysiłku, a danie wychodzi smaczne, lekkie i sycące. Z apetyczną i orzeźwiającą okroszką każde lato staje się jaśniejsze! Spróbuj i Ty!
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Kwas chlebowy - 1.5 l
Gotowana kiełbasa - 400 g
Jaja kurze C1 - 4 szt.
Ziemniak - 400 g
Świeże ogórki - 200 g
Rzodkiewka - 200 g
warzywa (cebula, pietruszka, kolendra, koper, bazylia) - 50 g
Śmietana 30% - 50 g
Musztarda - 15 g
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Sól - ½ łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
140г
🍚
Węglowodany
163г
🥩
Białko
73г
🔥
Kcal
Umyj ziemniaki, obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Aby warzywa były aromatyczne, dodaj do wody liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Ostudź ziemniaki do temperatury pokojowej, pokrój w drobną kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki, pokrój w kostkę.
Ugotowaną kiełbasę oczyść ze skórki, pokrój w kostkę tego samego rozmiaru, co pozostałe składniki. Do przygotowania okroszki najlepiej nadaje się kiełbasa doktorska, mleczna lub dziecięca najwyższej jakości od sprawdzonego producenta. Opcjonalnie kiełbasę można zastąpić szynką, gotowanym filetem z kurczaka, wołowiną lub językiem.
Świeże ogórki umyj, odetnij ogonki, pokrój w drobną kostkę. Jeśli warzywa są młode, nie trzeba ich wcześniej obierać ze skórki.
Рzodkiew umyj, odetnij ogonki, pokrój warzywa w kostkę, podobnie jak ogórki.
Umyj pióra cebuli dymki, pokrój w cienkie krążki, przełóż do głębokiego naczynia, dodaj sól. Ugnieć cebulę z solą tłuczkiem, aby puściła sok. Umyj koperek i natkę pietruszki, osusz z nadmiaru wilgoci, drobno posiekaj.
W porcjowanych talerzach wymieszać posiekane warzywa, gotowaną kiełbasę, jajka i zieleń. Ilość tych lub innych składników regulować według własnego smaku.
Zalej składniki zimnym kwasem chlebowym. Posól okroszkę do smaku, dopraw czarnym pieprzem, dodaj śmietanę i musztardę. Wymieszaj okroszkę i zapraszaj bliskich do stołu.
Jestem pewna, że to bardzo proste i szybkie danie przyniesie prawdziwą przyjemność w upalny letni dzień!
Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku