MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Okrówka na kwasie z gotowaną kiełbasą

Дарина Сіліна

@SilinaDarina

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Okrówka na kwasie z gotowaną kiełbasą

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

6

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przepisy na okroszkę

  • Zimne zupy

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Orzeźwiająca okroszka na kwasie z kiełbasą, warzywami i świeżymi ziołami idealnie sprawdzi się na upalne dni! Podstawą z gotowanych ziemniaków, jajek i kiełbasy odpowiada za pożywność dania, chrupiące ogórki i zielenina dodają świeżości, a zalewa z zimnego kwasu przyjemnie chłodzi. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i wysiłku, a danie wychodzi smaczne, lekkie i sycące. Z apetyczną i orzeźwiającą okroszką każde lato staje się jaśniejsze! Spróbuj i Ty!

ОкрошкаОкрошка з вареною ковбасоюОкрошка на квасі

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Kwas chlebowy - 1.5 l

2.

Gotowana kiełbasa - 400 g

3.

Jaja kurze C1 - 4 szt.

4.

Ziemniak - 400 g

5.

Świeże ogórki - 200 g

6.

Rzodkiewka - 200 g

7.

warzywa (cebula, pietruszka, kolendra, koper, bazylia) - 50 g

8.

Śmietana 30% - 50 g

9.

Musztarda - 15 g

10.

Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

11.

Sól - ½ łyżeczka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

37%

Tłuszcz

140г

🍚

43%

Węglowodany

163г

🥩

19%

Białko

73г

🔥

2271

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Umyj ziemniaki, obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Aby warzywa były aromatyczne, dodaj do wody liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Ostudź ziemniaki do temperatury pokojowej, pokrój w drobną kostkę.

<p>Umyj ziemniaki, obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Aby warzywa były aromatyczne, dodaj do wody liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Ostudź ziemniaki do temperatury pokojowej, pokrój w drobną kostkę.</p>
2

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki, pokrój w kostkę.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki, pokrój w kostkę.
3

Krok 3

Ugotowaną kiełbasę oczyść ze skórki, pokrój w kostkę tego samego rozmiaru, co pozostałe składniki. Do przygotowania okroszki najlepiej nadaje się kiełbasa doktorska, mleczna lub dziecięca najwyższej jakości od sprawdzonego producenta. Opcjonalnie kiełbasę można zastąpić szynką, gotowanym filetem z kurczaka, wołowiną lub językiem.

Ugotowaną kiełbasę oczyść ze skórki, pokrój w kostkę tego samego rozmiaru, co pozostałe składniki. Do przygotowania okroszki najlepiej nadaje się kiełbasa doktorska, mleczna lub dziecięca najwyższej jakości od sprawdzonego producenta. Opcjonalnie kiełbasę można zastąpić szynką, gotowanym filetem z kurczaka, wołowiną lub językiem.
4

Krok 4

Świeże ogórki umyj, odetnij ogonki, pokrój w drobną kostkę. Jeśli warzywa są młode, nie trzeba ich wcześniej obierać ze skórki.

<p>Świeże ogórki umyj, odetnij ogonki, pokrój w drobną kostkę. Jeśli warzywa są młode, nie trzeba ich wcześniej obierać ze skórki.</p>
5

Krok 5

Рzodkiew umyj, odetnij ogonki, pokrój warzywa w kostkę, podobnie jak ogórki.

Рzodkiew umyj, odetnij ogonki, pokrój warzywa w kostkę, podobnie jak ogórki.
6

Krok 6

Umyj pióra cebuli dymki, pokrój w cienkie krążki, przełóż do głębokiego naczynia, dodaj sól. Ugnieć cebulę z solą tłuczkiem, aby puściła sok. Umyj koperek i natkę pietruszki, osusz z nadmiaru wilgoci, drobno posiekaj.

Umyj pióra cebuli dymki, pokrój w cienkie krążki, przełóż do głębokiego naczynia, dodaj sól. Ugnieć cebulę z solą tłuczkiem, aby puściła sok. Umyj koperek i natkę pietruszki, osusz z nadmiaru wilgoci, drobno posiekaj.
7

Krok 7

W porcjowanych talerzach wymieszać posiekane warzywa, gotowaną kiełbasę, jajka i zieleń. Ilość tych lub innych składników regulować według własnego smaku.

<p>W porcjowanych talerzach wymieszać posiekane warzywa, gotowaną kiełbasę, jajka i zieleń. Ilość tych lub innych składników regulować według własnego smaku.</p>
8

Krok 8

Zalej składniki zimnym kwasem chlebowym. Posól okroszkę do smaku, dopraw czarnym pieprzem, dodaj śmietanę i musztardę. Wymieszaj okroszkę i zapraszaj bliskich do stołu.

<p>Zalej składniki zimnym kwasem chlebowym. Posól okroszkę do smaku, dopraw czarnym pieprzem, dodaj śmietanę i musztardę. Wymieszaj okroszkę i zapraszaj bliskich do stołu.</p>
9

Krok 9

Jestem pewna, że to bardzo proste i szybkie danie przyniesie prawdziwą przyjemność w upalny letni dzień!

Jestem pewna, że to bardzo proste i szybkie danie przyniesie prawdziwą przyjemność w upalny letni dzień!
10

Krok 10

Smacznego!

Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z serem topionym na bulionie z kurczaka

Дарина Сіліна

2088

Kcal

102

Białko

73

Tłuszcz

265

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone