MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Sekret puszystego ciasta jagodowego: przepis z magicznymi mrożonymi jagodami

Дана

@danakire

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Sekret puszystego ciasta jagodowego: przepis z magicznymi mrożonymi jagodami

Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

8

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Wypieki z truskawkami

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Odkryj zachwycający otwarty placek z mrożonymi jagodami! Ten aromatyczny, smaczny i puszysty deser stanie się gwiazdą Twojego świątecznego stołu. Zapomnij o kompromisach – mrożone jagody w niczym nie ustępują świeżym pod względem smaku, wyglądu i wartości odżywczych. Najważniejsza zaleta? Nie trzeba ich nawet rozmrażać! Po prostu wyłóż jagody na ciasto i włóż placek do piekarnika. Przepis jest prosty, składniki dostępne, a rezultat przekroczy wszelkie oczekiwania. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym arcydziełem! Dla efektownego podania posyp ostudzony placek cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.

открытый пирогчерникапирог с ягодамизамороженные ягодычерничный пирог

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Cukier puder - 3 łyżka

2.

Świeża mięta - 2 pęczek

3.

Masło - 30 g

4.

Mąka pszenna - 1 łyżka

Dla ciasta:

1.

Mąka pszenna - 200 g

2.

Masło - 150 g

3.

Cukier granulowany - 150 g

4.

Kurze jajo - 2 szt.

5.

Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

6.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

7.

Sól - 1 szczypta

Dla nadzienia:

1.

Jagoda - 300 g

2.

Cukier granulowany - 100 g

3.

Skrobia kukurydziana - 2 łyżka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

22%

Tłuszcz

156г

🍚

74%

Węglowodany

516г

🥩

4%

Białko

29г

🔥

3571

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj formę do idealnego pieczenia! Wysmaruj żaroodporną formę (o średnicy 24 cm) masłem i oprósz mąką. Równomiernie rozprowadź mąkę po formie, stukając w ścianki, i strząśnij nadmiar.

Przygotuj formę do idealnego pieczenia! Wysmaruj żaroodporną formę (o średnicy 24 cm) masłem i oprósz mąką. Równomiernie rozprowadź mąkę po formie, stukając w ścianki, i strząśnij nadmiar.
2

Krok 2

Przygotuj piekarnik na magię! Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środku umieść ruszt. Napełnij przygotowaną formę ciastem i wyrównaj je szpatułką. Równomiernie rozłóż jagody na wierzchu ciasta.

Przygotuj piekarnik na magię! Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środku umieść ruszt. Napełnij przygotowaną formę ciastem i wyrównaj je szpatułką. Równomiernie rozłóż jagody na wierzchu ciasta.
3

Krok 3

Czas upiec arcydzieło! Umieść formę z ciastem w piekarniku i piecz przez 40–45 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem: jeśli wychodzi suchy z centrum ciasta, jest gotowe. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o 5–7 minut.

4

Krok 4

Daj ciastu trochę odpocząć! Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie przez 10 minut. Następnie przełóż je na talerz i pozwól całkowicie ostygnąć. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i pokrój na apetyczne porcje.

Daj ciastu trochę odpocząć! Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie przez 10 minut. Następnie przełóż je na talerz i pozwól całkowicie ostygnąć. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i pokrój na apetyczne porcje.

Dla ciasta:

1

Krok 1

Rozmiękczone masło - sekret delikatnego ciasta! Wyjmij wcześniej masło z lodówki, aby zmiękło. W dużej misce połącz miękkie masło, zwykły i waniliowy cukier, a także szczyptę soli.

Rozmiękczone masło - sekret delikatnego ciasta! Wyjmij wcześniej masło z lodówki, aby zmiękło. W dużej misce połącz miękkie masło, zwykły i waniliowy cukier, a także szczyptę soli.
2

Krok 2

Zamień masło w powietrzne obłoki! Ubij mieszankę masła mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj jajka po jednym, dokładnie ubijając po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski i jeszcze raz wymieszaj mikserem. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę pod względem konsystencji.

Zamień masło w powietrzne obłoki! Ubij mieszankę masła mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj jajka po jednym, dokładnie ubijając po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski i jeszcze raz wymieszaj mikserem. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę pod względem konsystencji.

Dla nadzienia:

1

Krok 1

Jagody – królowa nadzienia! Przesyp mrożone jagody do miski, rozdziel grudki jagód. Dodaj skrobię i cukier. Delikatnie potrząśnij miską, aby jagody równomiernie pokryły się cukrową mieszanką.

Jagody – królowa nadzienia! Przesyp mrożone jagody do miski, rozdziel grudki jagód. Dodaj skrobię i cukier. Delikatnie potrząśnij miską, aby jagody równomiernie pokryły się cukrową mieszanką.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Panettone według włoskiej receptury: Powietrzny cud o aromacie pomarańczy

Эмилия

2233

Kcal

47

Białko

78

Tłuszcz

336

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone