@danakire
Trudność: Średnia
8 Porcje
0.0
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
8
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Odkryj zachwycający otwarty placek z mrożonymi jagodami! Ten aromatyczny, smaczny i puszysty deser stanie się gwiazdą Twojego świątecznego stołu. Zapomnij o kompromisach – mrożone jagody w niczym nie ustępują świeżym pod względem smaku, wyglądu i wartości odżywczych. Najważniejsza zaleta? Nie trzeba ich nawet rozmrażać! Po prostu wyłóż jagody na ciasto i włóż placek do piekarnika. Przepis jest prosty, składniki dostępne, a rezultat przekroczy wszelkie oczekiwania. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym arcydziełem! Dla efektownego podania posyp ostudzony placek cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Cukier puder - 3 łyżka
Świeża mięta - 2 pęczek
Masło - 30 g
Mąka pszenna - 1 łyżka
Mąka pszenna - 200 g
Masło - 150 g
Cukier granulowany - 150 g
Kurze jajo - 2 szt.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Sól - 1 szczypta
Jagoda - 300 g
Cukier granulowany - 100 g
Skrobia kukurydziana - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
156г
🍚
Węglowodany
516г
🥩
Białko
29г
🔥
Kcal
Przygotuj formę do idealnego pieczenia! Wysmaruj żaroodporną formę (o średnicy 24 cm) masłem i oprósz mąką. Równomiernie rozprowadź mąkę po formie, stukając w ścianki, i strząśnij nadmiar.
Przygotuj piekarnik na magię! Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środku umieść ruszt. Napełnij przygotowaną formę ciastem i wyrównaj je szpatułką. Równomiernie rozłóż jagody na wierzchu ciasta.
Czas upiec arcydzieło! Umieść formę z ciastem w piekarniku i piecz przez 40–45 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem: jeśli wychodzi suchy z centrum ciasta, jest gotowe. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o 5–7 minut.
Daj ciastu trochę odpocząć! Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie przez 10 minut. Następnie przełóż je na talerz i pozwól całkowicie ostygnąć. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i pokrój na apetyczne porcje.
Rozmiękczone masło - sekret delikatnego ciasta! Wyjmij wcześniej masło z lodówki, aby zmiękło. W dużej misce połącz miękkie masło, zwykły i waniliowy cukier, a także szczyptę soli.
Zamień masło w powietrzne obłoki! Ubij mieszankę masła mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj jajka po jednym, dokładnie ubijając po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski i jeszcze raz wymieszaj mikserem. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę pod względem konsystencji.
Jagody – królowa nadzienia! Przesyp mrożone jagody do miski, rozdziel grudki jagód. Dodaj skrobię i cukier. Delikatnie potrząśnij miską, aby jagody równomiernie pokryły się cukrową mieszanką.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku