MealWings

Artykuły

Kontakt

Diet

NEW

Wyśmienity dżem z winogron bezpestkowych.

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Łatwa

12 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Wyśmienity dżem z winogron bezpestkowych.

Dodaj do planów


Czas przygotowania

6 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

12

Kuchnia

Rosyjska

Trudność

Kategorie

  • Wspólne

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Odkryj zachwycający smak domowego dżemu, przygotowanego z delikatnych i słodkich winogron sułtańskich bez pestek. To idealny smakołyk, którym można się delektować w zimowe wieczory lub wykorzystać jako nadzienie do aromatycznych wypieków.

ВаркаКонсервированиеДесертЗаготовкаСоус/заправкана праздничный столНовый годзаготовка на зимуВареньевиноградвареньестерилизациякишмиш

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Winogrona białe rodzynki - 1 kg

2.

Woda - 120 ml

3.

Cukier - 250 g

4.

Kwas cytrynowy - 0.3 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

0%

Tłuszcz

2г

🍚

98%

Węglowodany

421г

🥩

2%

Białko

7г

🔥

1685

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Zacznij tworzyć kulinarne czary! Przygotuj soczyste jagody winogron bezpestkowych na dżem: ostrożnie zdejmij je z gałązek, dokładnie przebierz, aby usunąć wszystko, co zbędne, i pozwól im obeschnąć, aby dżem miał idealną konsystencję.

2

Krok 2

Tchnij życie w przepis, umieszczając przygotowane jagody w przestronnym naczyniu, czy to rondlu, specjalnej miednicy do dżemu, czy nawet żeliwnym kotle. Tutaj rozpocznie się magia przemiany winogron w złocisty przysmak.

3

Krok 3

Dodaj wodę, cukier i kwas cytrynowy.

4

Krok 4

Rozpal patelnię, ustawiając ją na średnim ogniu i doprowadzając mieszankę do magicznego wrzenia. Pamiętaj przy tym, aby delikatnie mieszać, niczym dyrygując orkiestrą smaków i aromatów.

5

Krok 5

Pozwól dżemowi gotować się na ogniu nieco poniżej średniego przez 10 minut. Następnie, jak w bajce, pozwól mu odpocząć i naciągnąć się przez 2–3 godziny, aby aromaty w pełni się rozwinęły i przeniknęły.

6

Krok 6

Po raz drugi pobudź dżem, podgrzewając go i gotując tylko przez 5 minut, a następnie ponownie daj mu czas na odpoczynek i magiczną przemianę przez 2–3 godziny. Ten etap doda głębi i intensywności smaku.

7

Krok 7

I na koniec, po raz trzeci, gotuj dżem przez 3–5 minut, aby utrwalić efekt i nadać mu idealną konsystencję. Teraz jest gotowy podbić serca swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Warzywna symfonia w słoiku: sałatka z pomidorów na zimę

Дана

4616

Kcal

127

Białko

220

Tłuszcz

536

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone