@danakire
Trudność: Łatwa
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
10
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zanurz się w świecie smaku z tą doskonałą przekąską! Bakłażany w oleju mają pikantny czosnkowy aromat, idealny do sałatek, kanapek i dodatków do mięs i ryb. Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się smacznym daniem przez całą zimę, przechowując je nawet poza lodówką. Przygotuj i ciesz się!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Parm z bakłażana - 1 kg
Czosnek - 1 szt.
Olej roślinny - 3 łyżka
Sól - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
140г
🍚
Węglowodany
110г
🥩
Białko
74г
🔥
Kcal
Przygotuj bakłażany do tego wspaniałego dania! Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą, delikatnie osusz papierowymi ręcznikami i mistrzowsko odkrój końcówki. Następnie, używając bardzo ostrego noża, pokrój bakłażany wzdłuż na cienkie, eleganckie plastry.
Zanurz bakłażany w procesie pozbywania się goryczy! Ułóż je w szerokiej misce, obficie posyp solą. Przykryj deską lub plastikowym pojemnikiem odpowiedniego rozmiaru, ustaw na górze niewielki docisk. Zostaw na 1 godzinę, aby sól wyciągnęła nadmiar wilgoci.
Przygotuj słoiki na swoje arcydzieło! Umyj je dokładnie, używając sody oczyszczonej lub środka odtłuszczającego, a następnie kilkukrotnie sparz wrzącą wodą od wewnątrz. Pozwól słoikom całkowicie wyschnąć, aby uniknąć niepożądanych mikroorganizmów.
Przygotuj czosnek, aby nadać potrawie niepowtarzalny aromat! Rozdziel główkę czosnku na ząbki, ostrożnie obierz każdy i następnie drobno posiekaj. Z plastrów bakłażana odlej wydzielony płyn i dokładnie osusz je papierowymi ręcznikami.
Podsmaż bakłażany do uzyskania złotego koloru! Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i partiami, tak aby plastry leżały swobodnie, smaż je z obu stron (około półtorej minuty z każdej).
Zakończ proces konserwowania z miłością i troską! Rozgrzej olej roślinny do konserwowania. Bardzo ciasno ułóż smażone plastry bakłażanów w przygotowanych słoikach, przekładając czosnkiem. Zalej rozgrzanym olejem i zamknij zakrętką. Pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku