MealWings

Artykuły

Kontakt

Diet

NEW

Czaczochbili z kurczaka z bakłażanami: gruzińska inspiracja w każdym kęsie

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Czaczochbili z kurczaka z bakłażanami: gruzińska inspiracja w każdym kęsie

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

1 godz. 20 min.

Porcje

8

Kuchnia

Gruzińska

Trudność

Kategorie

  • Wspólne

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Odkryj czachochbili z kurczaka z bakłażanami – nowoczesną interpretację klasycznego dania gruzińskiego. Ten przepis harmonijnie łączy tradycyjne smaki z nowymi niuansami, dzięki dodaniu bakłażanów i słodkiej papryki. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają nowych wymiarów znanych dań i są gotowi na kulinarne eksperymenty.

курицабаклажаныгрузинская кухнячахохбиличахохбили из курицы

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Kurczak - 800 g

2.

Pomidor (pomidor) - 1 kg

3.

Cebula cebulowa - 400 g

4.

Bakłażan - 400 g

5.

Słodka czerwona papryka - 300 g

6.

Czosnek - 3 szt.

7.

Ostra papryczka - 1 szt.

8.

Rafinowany olej roślinny - 3 łyżka

9.

Masło - 20 g

10.

Kolendra - 1 łyżeczka

11.

Szafran - 1 łyżeczka

12.

Utskho-suneli - 1 łyżeczka

13.

Świeża bazylia - 20 g

14.

Kolendra - 20 g

15.

Estragon (estragon) - 2 pęczek

16.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

37%

Tłuszcz

177г

🍚

29%

Węglowodany

138г

🥩

34%

Białko

159г

🔥

2764

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj bakłażany: obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. W misce obficie posyp je solą, wymieszaj i odstaw, podczas gdy przygotowujesz pozostałe składniki, aby pozbyć się nadmiernej goryczy.

2

Krok 2

Podziel kurczaka na porcje: pokrój go na około 10–12 części. Skrzydełka można podzielić na dwie części, uda również na dwie, pierś na trzy, grzbiet na 3–4 części i nie zapomnij o podudziu.

3

Krok 3

Pokrój cebulę w półplasterki lub ćwiartki plasterków, a słodką paprykę w słupki średniej długości. Ostrą paprykę dodaj do smaku, drobno posiekawszy jej miąższ.

4

Krok 4

Przygotuj pomidory: natnij skórkę na krzyż, zanurz we wrzącej wodzie na 20–30 sekund, a następnie przełóż do zimnej wody. Zdejmij skórkę i pokrój na małe kawałki.

5

Krok 5

W głębokim rondlu lub patelni z grubym dnem smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu bez dodatku oleju przez 10 minut. Ważne jest, aby zrumienić je równomiernie ze wszystkich stron, aby nabrały apetycznej skórki.

W głębokim rondlu lub patelni z grubym dnem smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu bez dodatku oleju przez 10 minut. Ważne jest, aby zrumienić je równomiernie ze wszystkich stron, aby nabrały apetycznej skórki.
6

Krok 6

Na oddzielnej patelni rozpuść masło w oleju roślinnym, dodaj posiekaną cebulę i ostrą paprykę. Smaż na umiarkowanym ogniu przez 4–5 minut do uzyskania złotego koloru, aż cebula będzie miękka i aromatyczna.

Na oddzielnej patelni rozpuść masło w oleju roślinnym, dodaj posiekaną cebulę i ostrą paprykę. Smaż na umiarkowanym ogniu przez 4–5 minut do uzyskania złotego koloru, aż cebula będzie miękka i aromatyczna.
7

Krok 7

Przełóż podsmażoną cebulę do kurczaka, dodaj szafran imeretyński i dokładnie wymieszaj. Po 3 minutach dodaj pokrojoną paprykę i duś na małym ogniu jeszcze 5 minut, aby aromaty się połączyły.

Przełóż podsmażoną cebulę do kurczaka, dodaj szafran imeretyński i dokładnie wymieszaj. Po 3 minutach dodaj pokrojoną paprykę i duś na małym ogniu jeszcze 5 minut, aby aromaty się połączyły.
8

Krok 8

Kiedy kurczak się dusi, zajmij się bakłażanami: umyj pod bieżącą wodą i lekko odciśnij. Na patelnię, gdzie smażyła się cebula, wlej pozostały olej roślinny i smaż bakłażany na złoty kolor, regularnie mieszając, przez około 4–5 minut.

Kiedy kurczak się dusi, zajmij się bakłażanami: umyj pod bieżącą wodą i lekko odciśnij. Na patelnię, gdzie smażyła się cebula, wlej pozostały olej roślinny i smaż bakłażany na złoty kolor, regularnie mieszając, przez około 4–5 minut.
9

Krok 9

Po 5 minutach od dodania słodkiej papryki do kurczaka dodaj pokrojone pomidory, wymieszaj, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, umiarkowanie posól, zmniejsz ogień i duś 5 minut.

Po 5 minutach od dodania słodkiej papryki do kurczaka dodaj pokrojone pomidory, wymieszaj, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, umiarkowanie posól, zmniejsz ogień i duś 5 minut.
10

Krok 10

Dodaj smażone bakłażany do garnka z resztą składników, wymieszaj. Następnie dopraw kolendrą i czubricą, dodaj gałązki estragonu. Duś na małym ogniu 15 minut, aby wszystkie aromaty dobrze się połączyły.

Dodaj smażone bakłażany do garnka z resztą składników, wymieszaj. Następnie dopraw kolendrą i czubricą, dodaj gałązki estragonu. Duś na małym ogniu 15 minut, aby wszystkie aromaty dobrze się połączyły.
11

Krok 11

Pod koniec gotowania obierz czosnek i go posiekaj. Drobno posiekaj kolendrę i bazylię. Spróbuj czachochbili i w razie potrzeby dodaj trochę soli. Wsyp posiekane zioła i czosnek do garnka. Przykryj pokrywką i pozwól czachochbili postać 15 minut przed podaniem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Spróbuj wegańskiego strogonowa z grzybami

Дана

1533

Kcal

52

Białko

78

Tłuszcz

152

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone