@emilyozerova
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Kuchnia
Białoruska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Odkryj hreczanyki z mięsem mielonym z kurczaka – apetyczne danie z bogatą historią, wywodzące się z kulinarnych tradycji Ukrainy i Białorusi. To nie tylko kotlety; to harmonijne połączenie soczystego mięsa mielonego i pożywnej kaszy gryczanej. Pozwól sobie rozkoszować się tym prostym w przygotowaniu, ale zachwycająco smacznym dziełem, które idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub przytulną kolację.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Gryka - 1 szklanka
Mięso z kurczaka - 500 g
Cebula cebulowa - 1 szt.
Jaja kurze C1 - 2 szt.
Marchewka - 1 szt.
Zieleń - ½ pęczek
Czosnek - 1 ząbek
Sól - 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - 1 szczypta
Olej roślinny - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
65г
🍚
Węglowodany
128г
🥩
Białko
117г
🔥
Kcal
Zacznij czary od ugotowania kaszy gryczanej w osolonej wodzie do pełnej gotowości, a następnie pozwól jej ostygnąć. Jeśli masz już gotową kaszę gryczaną, znacznie zaoszczędzi to czas na przygotowanie. Zmień piersi z kurczaka w delikatny farsz, korzystając z maszynki do mielenia mięsa.
Zanurz się w świat aromatów, ścierając marchewkę na drobnej tarce. Smaż ją na oleju roślinnym, aż stanie się miękka i delikatna.
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i świeże zioła. W tym prostota, w tym i magia!
Z miłością dodaj posiekaną cebulę, czosnek i zioła do mielonego kurczaka, pozwalając aromatom połączyć się w zachwycającą symfonię.
Dodaj jajka do mięsa mielonego, delikatnie mieszając, aby uzyskać idealną teksturę.
Zanurz mielone mięso w ugotowanej wcześniej kaszy gryczanej i podsmażonej marchwi. Dokładnie wymieszaj, łącząc wszystkie składniki w niepowtarzalnym tańcu smaków.
Uformuj wilgotnymi rękami kotlety z powstałego farszu. Usmaż je na oleju roślinnym do złocistego koloru, nadając potrawie nie tylko smak, ale i piękny wygląd zewnętrzny. Podawaj z delikatną śmietanką i świeżymi pomidorkami. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku