@danakire
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Czas gotowania
15 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zanurz się w świat wykwintnych smaków dzięki tej niezwykłej sałatce, gdzie słony ser feta spotyka się ze słodkimi mandarynkami i chrupiącymi jabłkami, a karmelizowane migdały dodają wyrafinowania. Łatwa w przygotowaniu, ta sałatka stanie się jasną ozdobą Twojego stołu. Po prostu obierz mandarynki, pokrój jabłka i fetę, przygotuj karmelizowane migdały i pięknie rozłóż wszystkie składniki na talerzu. Sekretny składnik w dressing - mak, doda pikanterii Twojemu dziełu.
Wszystkich składników: 15
Porcje:
Mieszanka sałat - 150 g
Mandarynki pomarańcze - 4 szt.
Jabłko - 2 szt.
Feta - 100 g
Żurawina - 90 g
Migdałowy - 90 g
Cukier - 70 g
Sok cytrynowy - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek - 6 łyżka
Sok pomarańczowy - do smaku
Sok cytrynowy - do smaku
Miód - 2 łyżka
Musztarda - 2 łyżka
MAK - 2 łyżeczka
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
182г
🍚
Węglowodany
165г
🥩
Białko
48г
🔥
Kcal
Stwórz karmelową symfonię: posiekaj migdały, upraż je z cukrem na złoty karmel, cały czas mieszając. Następnie ostudź na pergaminie i pokrusz na apetyczne kawałki.
Przygotuj owocową ucztę: obierz mandarynki i podziel na cząstki, każdą z których podziel na 2-3 części. Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby zachowały świeżość.
Na dużym talerzu malowniczo rozłóż mieszankę sałat. Dodaj grupy fety, mandarynek, jabłek i żurawiny, tworząc żywą paletę smaków i kolorów.
Dopełnij arcydzieło cytrusowym dressingiem: wymieszaj oliwę z oliwek, soki cytrusowe, miód i musztardę z makiem i solą, ubij blenderem. Polej sałatkę tym aromatycznym dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku