PREMIUM
@SilinaDarina
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
W wolny dzień uracz bliskich pysznymi domowymi wypiekami. Przygotujmy chrupiące i apetyczne roladki z ciasta francuskiego. Jako nadzienie wykorzystamy filet z kurczaka, usmażony z bakłażanami i cebulą. Połączenie cienkiego ciasta francuskiego i soczystego nadzienia spodoba się wszystkim bez wyjątku. W smaku bakłażany przypominają smażone grzyby. Do podstawy potrzebne będzie nam gotowe ciasto francuskie, co znacznie zaoszczędzi czas i ułatwi proces przygotowania. Aromatyczne roladki z ciasta francuskiego wygodnie zabrać ze sobą w drogę lub na przekąskę. Wychodzi smacznie, sycąco i zdrowo!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Ciasto francuskie bez drożdży - 500 g
Filet z kurczaka - 350 g
Bakłażan - 250 g
Cebula - 100 g
Ser topiony - 50 g
Kurze jajo - 1 szt.
Olej roślinny do smażenia - 30 ml
Sól - ½ łyżeczka
Świeżo zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Przyprawa Khmeli-suneli - ½ łyżeczka
Świeża pietruszka - ⅕ pęczek
Porcje:
🥓
Tłuszcz
151г
🍚
Węglowodany
176г
🥩
Białko
141г
🔥
Kcal
Ciasto francuskie bez drożdży należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby się rozmroziło i stało się elastyczne.
Filet z kurczaka umyj, osusz z nadmiaru wilgoci papierowymi serwetkami. Oczyść mięso z tłuszczu i błonek, pokrój w kostkę o boku 1 cm.
Ułóż filety z kurczaka w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Co jakiś czas mieszając, smaż mięso na średnim ogniu, aż zbieleje.
Bakłażana umyj, obetnij ogonki. Nie obierając warzyw ze skórki, pokrój je w kostkę o boku 1 cm. Cebulę obierz z łusek, pokrój w drobną kostkę.
Dodaj warzywa do patelni z filetem z kurczaka.
Wymieszaj, kontynuuj smażenie składników razem, aż mięso i warzywa będą gotowe.
Dodaj do farszu serek śmietankowy (opcjonalnie można go zastąpić gęstą śmietaną), sól i przyprawy do smaku. Wymieszaj składniki. Kontynuuj gotowanie farszu na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby filet z kurczaka i warzywa nasiąkły śmietankowym smakiem. Ostudź farsz do rolad z ciasta francuskiego do temperatury pokojowej.
Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto francuskie na prostokątny płat o grubości 3 mm. Pokrój ciasto na prostokątne elementy o wymiarach 16x8 cm. Z podanej ilości składników otrzymałem 8 wyrobów.
Roztrzep jajko kurze widelcem, aby żółtko i białko się połączyły. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj przygotowane kawałki roztrzepanym jajkiem. Jest to konieczne, aby ciasto lepiej się skleiło, a roladki trzymały formę podczas pieczenia. Podziel gotowe nadzienie na 8 części. Wyłóż na jeden brzeg każdego przygotowanego kawałka niewielką ilość filetu z kurczaka z bakłażanami i cebulą.
Ostrożnie zawiń przygotowane kawałki w ciasne rulony. Ułóż wyroby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu. Posmaruj wierzch ruloników roztrzepanym jajkiem, aby były rumiane.
Piecz roladki z ciasta francuskiego z kurczakiem i bakłażanem w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15-20 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Gotowe produkty lekko ostudź na kratce i podawaj ciepłe. Takie danie ma sukces i u dorosłych, i u dzieci. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku