PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
6 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
15 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pikantne, aromatyczne, smaczne, do wielu dań! Sos gruziński z orzechami włoskimi i czosnkiem nadaje się do mięs i warzyw, do kebabów oraz jako sos do sałatek. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie tak oryginalne, że doda pikanterii każdemu daniu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5%. - 200 g
Orzechy włoskie - 100 g
Świeża bazylia - 100 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
73г
🍚
Węglowodany
18г
🥩
Białko
28г
🔥
Kcal
Jak zrobić sos gruziński z orzechami włoskimi i czosnkiem? Bardzo prosta! Zacznij od przygotowania wymaganych składników zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć zieloną bazylię. Z fioletem sos też będzie smaczny, ale już nie tak piękny kolor.Mam bazylię krzaczastą z drobnymi listkami. Ten sprzedawany jest w dużych hipermarketach. W smaku niczym nie różni się od zwykłej bazylii.Jogurt nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 6%.
Orzechy włoskie można wstępnie podsuszyć na suchej patelni. Następnie posiekaj orzechy nożem na mniejsze kawałki.
Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Jeśli chcesz, możesz zastąpić świeży czosnek 1-2 łyżeczkami. wytrawny.Jeśli chcesz sos łagodniejszy w smaku, bez przypraw, nie musisz w ogóle dodawać czosnku.
Orzechy włoskie włóż do miski blendera. Ubić na bardzo drobne okruchy. Zamiast stacjonarnego blendera można zastosować blender zanurzeniowy.
Do posiekanych orzechów dodać umytą bazylię i czosnek. Sól i pieprz mieszaninę. Ponownie ubić na gładką masę.Do sosu polecam również dodać przyprawę utskho-suneli. Dzięki temu sos jest niezwykle smaczny i aromatyczny.
Dodajemy jogurt naturalny i ponownie wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolity, gładki sos, który jest średnio gęsty i płynny. Jeśli chcesz, żeby sos był rzadszy, dodaj trochę więcej jogurtu.
Sos gruziński z orzechami włoskimi i czosnkiem jest gotowy, można go podawać z pieczonym lub smażonym mięsem lub warzywami. A także jako dressing do różnych sałatek ze świeżych lub pieczonych warzyw. Sos podałam z pieczoną wieprzowiną. Bardzo smaczne! Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku