
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotowujemy prostą i smaczną sałatkę z ryżu i konserw rybnych. Ten przepis przyjdzie z pomocą, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście lub trzeba szybko i smacznie nakarmić domowników sytym obiadem. Do przepisu pasują jakiekolwiek konserwy rybne w oleju: sardynka, tuńczyk, gorbusza, makrela lub sajra. W razie potrzeby do sałatki można dodać drobno posiekane gotowane jajka, aby była bardziej pożywna. «Morską» sałatkę można podać w kruchych babeczkach lub waflowych koszyczkach.
Łącznie składników: 14
Porcje:
Sardynki konserwowe w oleju - 1 słoik
Cebula - 1 szt.
Marchewka - 1 szt.
Ryż długoziarnisty Zhmenka - 150 g
Majonez prowansalski - 50 g
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Sól - ½ łyżeczka
Cukier - 1 łyżeczka
Piment - 3 szt.
Goździki (pąki) - 1 szt.
Woda - 100 ml
Ocet jabłkowy 6% - 100 ml
Por - ½ pęcz.
Koper świeży - ½ pęcz.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
44г
🍚
Węglowodany
163г
🥩
Białko
20г
🔥
Kcal
Cebulę oczyść z łusek, pokrój w drobną kostkę, przełóż do głębokiego naczynia. Zalej warzywa gorącą wodą, wymieszaną w równych proporcjach z octem jabłkowym. Dodaj cukier, ziele angielskie i goździki, wymieszaj. Zostaw cebulę na 10-15 minut, aby się zamarynowała.

Ryż dokładnie przepłucz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedź na sitku i ostudź do temperatury pokojowej.

Umyj marchew, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

Otwórz puszkę z rybnymi konserwami. Wyjmij kawałki sardynki z oleju, rozgnieć je widelcem.

W głębokim naczyniu połącz ugotowany ryż, startą marchewkę oraz rozdrobnione konserwy rybne.

Odcedź cebulę z marynaty, dodaj do pozostałych składników.

Dodaj do sałatki niewielką ilość majonezu, drobno posiekany koper i zieloną cebulę. Dopraw sałatkę zmielonym czarnym pieprzem i posól do smaku. Zwróć uwagę, że konserwy rybne są dość słone.

Dokładnie wymieszaj sałatkę, aby wszystkie składniki się połączyły.

Przykryj sałatkę pokrywką lub folią spożywczą, wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby się przegryzła.

Podawaj sałatkę z ryżu i konserw rybnych w porcjowanych salaterkach lub pucharach, ozdabiając świeżą zielenią. Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku