
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
12
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotujmy oryginalną przekąskę – bakłażany po koreańsku z papryką i cebulą. Marynowane warzywa doskonale uzupełnią pieczonego kurczaka, grillowaną rybę, soczysty szaszłyk lub ulubiony dodatek. Bakłażany nasiąkają marynatą i stają się niesamowicie smaczne, aromatyczne i pikantne. Dla miłośników ostrych smaków do przekąski można dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Marynowane bakłażany po koreańsku można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Łącznie składników: 14
Porcje:
Bakłażan - 1 kg
Marchewka - 2 szt.
Cebula - 2 szt.
Papryka (czerwona i zielona) - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Zieloni (koperek i pietruszka) - 1 pęcz.
Rafinowany olej słonecznikowy - 150 ml
Ocet stołowy 9% - 125 ml
Woda - 125 ml
Drobna sól - 1.3 łyżka
Cukier - 4 łyżka
Zmielony czarny pieprz - ½ łyżeczka
Liść laurowy - 1 szt.
Słodki groszek - 3 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
156г
🍚
Węglowodany
158г
🥩
Białko
18г
🔥
Kcal
Umyj bakłażany, odetnij ogonki. Nie obierając warzyw ze skórki, pokrój je w plastry o grubości 5 mm.

Umyj marchew i obierz ze skórki. Zetrzyj warzywa na cienkie słomki, używając specjalnej tarki.

Umyj paprykę, przekrój na pół i usuń nasiona. Pokrój warzywa w cienkie półkrążki. Aby przekąska wyglądała apetycznie, używaj papryki różnych kolorów.

Obierz cebulę z łuski, pokrój w cienkie ćwiartki pierścieni.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, posmaruj go olejem słonecznikowym. W jednej warstwie ułóż na blasze plasterki bakłażana. Posmaruj warzywa olejem, używając pędzla kuchennego.

Piecz bakłażany w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Następnie wyjmij warzywa z piekarnika. Obróć plastry bakłażana na drugą stronę, kontynuuj pieczenie warzyw przez kolejne 10 minut do uzyskania złocistego koloru.

W głębokim naczyniu połącz marchew, paprykę i cebulę.

Dodaj przepuszczone przez prasę ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki i kopru. Wymieszaj składniki.

W głębokim naczyniu ułóż warstwę mieszanki warzywnej z czosnkiem i zieleniną. Na wierzch ułóż warstwę pieczonych bakłażanów. Posól warzywa do smaku, dopraw czarnym mielonym pieprzem.

Przekładając warstwami, umieść w miseczce wszystkie składniki. Ostatnią warstwą powinna być mieszanka z marchwi, pieprzu i cebuli.

Przygotuj marynatę. W rondlu połącz wodę, ocet stołowy i 50 ml rafinowanego oleju słonecznikowego. Dodaj 1 łyżkę soli, 4 łyżki cukru, ziele angielskie i liść laurowy dla aromatu. Mieszając, aby suche składniki całkowicie się rozpuściły, doprowadź marynatę do wrzenia.

Zalej przystawkę gorącą marynatą.

Przykryj warzywa talerzem i umieść pod prasą. W tym celu wygodnie jest użyć szklanego słoika z wodą.

Umieść przekąskę w lodówce na 12 godzin.

Po upływie wskazanego czasu aromatyczne i umiarkowanie ostre bakłażany po koreańsku będą gotowe do spożycia. Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku