PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
6 Porcje
4.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Prosta, pożywna i smaczna szybka przekąska. Bakłażany z orzechami włoskimi i czosnkiem będą doskonałym warzywnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Opcjonalnie możesz ozdobić nimi świąteczny stół. Wykonanie ich jest bardzo łatwe. Dobra przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Orzechy włoskie - 100 g
Bakłażan
Olej słonecznikowy
Pietruszka
Włoskie zioła
Sól
Zmielony czarny pieprz
Porcje:
🥓
Tłuszcz
65г
🍚
Węglowodany
7г
🥩
Białko
15г
🔥
Kcal
Jak smażyć bakłażany z orzechami włoskimi i czosnkiem? Najpierw przygotuj produkty zgodnie z listą. Wybierz przyprawy według własnego gustu, ja wziąłem zioła kaukaskie. Weź też dowolne warzywa, koper, kolendrę lub pietruszkę.
Bakłażany dokładnie myjemy, kroimy w krążki i posypujemy solą, aby pozbyć się goryczy, odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcesz zrobić bułki z bakłażanem lub wolisz ten sposób krojenia, pokrój je w plasterki. Określ grubość plastrów według własnego gustu. Optymalny od 7 mm.
Opłucz bakłażany zimną wodą z soli i osusz ręcznikiem.
Bakłażany wymieszać z solą, pieprzem i ziołami, odstawić na 5 minut.
Bakłażany włóż na rozgrzaną patelnię z olejem, smaż na średnim ogniu na złoty kolor.
Następnie przewróć na drugą stronę i smaż aż będzie ugotowane przez około 2-3 minuty.
Usmażone bakłażany połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
Orzechy włoskie zmiel blenderem.
Czosnek obieramy, myjemy wodą i siekamy, a następnie w misce łączymy z orzechami.
Dobrze umyj i osusz warzywa (wziąłem pietruszkę), drobno posiekaj.
Dodaj warzywa do orzechów i czosnku, wymieszaj.
Rozłóż powstałą mieszaninę na smażonych bakłażanach, podawaj na zimno jako przystawkę. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku