MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Befsztyk Strogonow klasyczny z wołowiny

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Befsztyk Strogonow klasyczny z wołowiny

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Klasyczny stroganow wołowy to danie znane na całym świecie! Oczywiście nie został wymyślony przez samego hrabiego Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa, ale przez jego szefa kuchni Andre Duponta. Niektóre źródła podają, że osobliwy sposób krojenia wołowiny – w cienkie paski – tłumaczy się specjalną prośbą „właściciela”. Mówią, że hrabia był starszym mężczyzną, prawie bezzębnym, ale bardzo kochał mięso. Więc kucharz wymyślił, jak zadowolić mistrza. Według innej wersji hrabia aktywnie angażował się w działalność charytatywną i organizował w Odessie tzw. „otwarty stół”. Czyli każdy dobrze wychowany i przyzwoicie ubrany mógł przyjść prosto z ulicy i zjeść darmowy lunch! Wymyślone przez Duponta danie idealnie nadawało się do tych celów: było smaczne, łatwe w przygotowaniu i wygodnie podzielone na porcje. Nam bardziej podoba się druga opcja!

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Polędwica wołowa - 600 g

2.

Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 150 g

3.

Kwaśna śmietana - 200 g

4.

Masło - 50 g

5.

koncentrat pomidorowy - 10 g

6.

Mąka pszenna - 30 g

7.

Zmielony czarny pieprz - 5 g

8.

Zmielony czarny pieprz - 5 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

52%

Tłuszcz

178г

🍚

11%

Węglowodany

38г

🥩

37%

Białko

128г

🔥

2254

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na klasyczny beef stroganoff. Umyj polędwicę wołową i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Następnie pokroić na duże kawałki o grubości 2 cm.

2

Krok 2

Kawałki mięsa układamy na blacie wyłożonym folią spożywczą. Przykryj również wierzch warstwą folii. Kawałki wołowiny ubić tłuczkiem, uważając, aby nie uszkodzić mięsa, na grubość 7–10 mm.

3

Krok 3

Pokrojone kawałki mięsa pokroić w cienkie paski o długości 3–4 cm, doprawić do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Jeśli lubisz ostre, możesz dodać odrobinę ostrej czerwonej papryki.

4

Krok 4

Postaw głęboką patelnię z grubym dnem na dużym ogniu i rozpuść masło. Dodaj posiekaną wołowinę i smaż mieszając na średnim ogniu przez 7 minut.

5

Krok 5

Pieczarki przetrzeć wilgotną ściereczką, obrać i pokroić w plasterki. Dodać na patelnię z wołowiną. Mieszaj i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 7 minut na średnim ogniu.

6

Krok 6

Do sosu włóż śmietanę do rondla i podgrzej na małym ogniu. Dodać przesianą mąkę i wymieszać trzepaczką. Dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszaj trzepaczką i podgrzewaj przez 1 minutę.

7

Krok 7

Powstałym sosem śmietanowym polać wołowinę i grzyby. Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.

8

Krok 8

Klasyczny stroganow wołowy z kwaśną śmietaną najlepiej smakuje z dodatkiem, który dobrze wchłonie sos. Może to być puree ziemniaczane, kasza gryczana, ryż, a nawet komosa ryżowa lub mały makaron.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone