PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Domowe tabliczki czekolady z dodatkiem orzechów, kandyzowanych owoców, jagód i ciastek to chyba najprzyjemniejszy własnoręcznie wykonany prezent. Ale przygotowanie go według naszej receptury wcale nie jest trudne – do roztopionej czekolady (mlecznej, białej lub ciemnej), wlanej do silikonowych lub specjalnych plastikowych foremek, dodaj swoje ulubione składniki – liofilizowane jagody, posiekane orzechy, roztopione toffi, kawałki pokruszone ciasteczka. W takiej różnorodności każdy znajdzie swoje ulubione połączenie czekolady z orzechami, kandyzowanymi owocami czy jagodami.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Gorzka czekolada - 180 g
Czekolada mleczna - 180 g
Toffi Meller Biała czekolada - 180 g
Orzech włoski - 60 g
Pistacje - 50 g
Wysuszone kwiaty - do smaku
Irysowy cukierek - 4 szt.
Ciasteczka biszkoptowe - 2 szt.
Kandyzowana skórka pomarańczowa - 20 g
Suszone jagody - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
228г
🍚
Węglowodany
620г
🥩
Białko
62г
🔥
Kcal
Przygotuj produkty do dekoracji czekolady. Orzechy włoskie osusz na patelni bez oleju, ostudź i posiekaj.
Toffi włóż do łaźni wodnej, aby się rozpuściły. Utrzymuj mieszaninę w stanie półpłynnym.
Ciasteczka biszkoptowe połamać na małe kawałki. Kandyzowane owoce można pokroić lub pozostawić duże.
Posiekaj pistacje. Połącz 30 g pistacji z suszonymi jagodami. Do tej opcji świetnie sprawdzą się liofilizowane truskawki lub maliny, suszone wiśnie czy jagody.
Czekoladę białą, mleczną i gorzką łamiemy na małe kawałki. Każdy rodzaj czekolady umieścić osobno w małych miseczkach i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Rozpuść czekoladę, ciągle mieszając silikonową szpatułką. Czekoladę włóż do 6 silikonowych foremek i wygładź powierzchnię szpatułką.
Gdy czekolada jest jeszcze mokra, udekoruj każdy batonik według własnego uznania. Do formy z miękką masą czekoladową dodać 20 g pistacji, 30 g orzechów włoskich, posypać suszonymi płatkami. Do drugiej dodaj ciasteczka z kandyzowanymi owocami, a do trzeciej 30 g pistacji i suszonych jagód. Jedną z białych czekoladek polej roztopionym toffi i posyp orzechami włoskimi (30 g).
Foremki włóż do lodówki i pozostaw na 1 godzinę. Ostrożnie wyjmij tabliczki czekolady z foremek i zawiń każdą w opakowanie prezentowe.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku