MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Czekolada z orzechami, kandyzowanymi owocami, jagodami i herbatnikami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Czekolada z orzechami, kandyzowanymi owocami, jagodami i herbatnikami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Domowe tabliczki czekolady z dodatkiem orzechów, kandyzowanych owoców, jagód i ciastek to chyba najprzyjemniejszy własnoręcznie wykonany prezent. Ale przygotowanie go według naszej receptury wcale nie jest trudne – do roztopionej czekolady (mlecznej, białej lub ciemnej), wlanej do silikonowych lub specjalnych plastikowych foremek, dodaj swoje ulubione składniki – liofilizowane jagody, posiekane orzechy, roztopione toffi, kawałki pokruszone ciasteczka. W takiej różnorodności każdy znajdzie swoje ulubione połączenie czekolady z orzechami, kandyzowanymi owocami czy jagodami.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Gorzka czekolada - 180 g

2.

Czekolada mleczna - 180 g

3.

Toffi Meller Biała czekolada - 180 g

4.

Orzech włoski - 60 g

5.

Pistacje - 50 g

6.

Wysuszone kwiaty - do smaku

7.

Irysowy cukierek - 4 szt.

8.

Ciasteczka biszkoptowe - 2 szt.

9.

Kandyzowana skórka pomarańczowa - 20 g

10.

Suszone jagody - 1 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

228г

🍚

68%

Węglowodany

620г

🥩

7%

Białko

62г

🔥

4647

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj produkty do dekoracji czekolady. Orzechy włoskie osusz na patelni bez oleju, ostudź i posiekaj.

2

Krok 2

Toffi włóż do łaźni wodnej, aby się rozpuściły. Utrzymuj mieszaninę w stanie półpłynnym.

3

Krok 3

Ciasteczka biszkoptowe połamać na małe kawałki. Kandyzowane owoce można pokroić lub pozostawić duże.

4

Krok 4

Posiekaj pistacje. Połącz 30 g pistacji z suszonymi jagodami. Do tej opcji świetnie sprawdzą się liofilizowane truskawki lub maliny, suszone wiśnie czy jagody.

5

Krok 5

Czekoladę białą, mleczną i gorzką łamiemy na małe kawałki. Każdy rodzaj czekolady umieścić osobno w małych miseczkach i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Rozpuść czekoladę, ciągle mieszając silikonową szpatułką. Czekoladę włóż do 6 silikonowych foremek i wygładź powierzchnię szpatułką.

6

Krok 6

Gdy czekolada jest jeszcze mokra, udekoruj każdy batonik według własnego uznania. Do formy z miękką masą czekoladową dodać 20 g pistacji, 30 g orzechów włoskich, posypać suszonymi płatkami. Do drugiej dodaj ciasteczka z kandyzowanymi owocami, a do trzeciej 30 g pistacji i suszonych jagód. Jedną z białych czekoladek polej roztopionym toffi i posyp orzechami włoskimi (30 g).

7

Krok 7

Foremki włóż do lodówki i pozostaw na 1 godzinę. Ostrożnie wyjmij tabliczki czekolady z foremek i zawiń każdą w opakowanie prezentowe.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone