MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Tort Cudo miodowy

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Tort Cudo miodowy

Dodaj do planów


Czas gotowania

2 godz. 40 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach, na uroczyste podwieczorek! Ciasto miodowe Chudo to ulubiony deser wszystkich, składający się z cienkich ciastek nasączonych kremem. Całość pokryta jest z wierzchu polewą czekoladową, która zarówno ozdabia, jak i dodaje dodatkowego smaku. Takie aromatyczne wypieki nadają się na każdy stół.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Miód - 3 łyżka

2.

Cukier waniliowy - 7 g

3.

Kakao w proszku - 2 łyżka

4.

Masło - do smaku

5.

Jajka - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

56%

Tłuszcz

97г

🍚

32%

Węglowodany

55г

🥩

12%

Białko

21г

🔥

1179

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić cudowne ciasto miodowe? Przygotuj niezbędne składniki do testu. Miód można stosować zarówno zagęszczony, jak i płynny.

Jak zrobić cudowne ciasto miodowe? Przygotuj niezbędne składniki do testu. Miód można stosować zarówno zagęszczony, jak i płynny.
2

Krok 2

Ciasto przygotowujemy w kąpieli wodnej, warto więc zabrać ze sobą ognioodporną miskę lub patelnię odpowiedniej wielkości. Połącz jajka z cukrem i ubijaj, aż masa będzie gładka.

Ciasto przygotowujemy w kąpieli wodnej, warto więc zabrać ze sobą ognioodporną miskę lub patelnię odpowiedniej wielkości. Połącz jajka z cukrem i ubijaj, aż masa będzie gładka.
3

Krok 3

Do masy jajecznej dodać masło. Lepiej, jeśli masło jest miękkie, aby szybciej się stopiło. Miskę postaw na większym garnku z wodą. Woda w dolnym garnku powinna się zagotować i nie dotykać dna miski.

Do masy jajecznej dodać masło. Lepiej, jeśli masło jest miękkie, aby szybciej się stopiło. Miskę postaw na większym garnku z wodą. Woda w dolnym garnku powinna się zagotować i nie dotykać dna miski.
4

Krok 4

Ciągle mieszając, aby jajka się nie zsiadły, poczekaj, aż cukier i olej całkowicie się rozpuszczą. Do miski wsyp sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj.

Ciągle mieszając, aby jajka się nie zsiadły, poczekaj, aż cukier i olej całkowicie się rozpuszczą. Do miski wsyp sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj.
5

Krok 5

Trzymaj miskę w łaźni wodnej przez 1-2 minuty. W wyniku reakcji sody z miodem na powierzchni pojawi się lekka piana.

Trzymaj miskę w łaźni wodnej przez 1-2 minuty. W wyniku reakcji sody z miodem na powierzchni pojawi się lekka piana.
6

Krok 6

Wyjmij miskę z łaźni wodnej. Lekko ostudzić płynną masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Nie dodawaj całej mąki na raz. Być może potrzeba mniej niż wskazano w przepisie.

Wyjmij miskę z łaźni wodnej. Lekko ostudzić płynną masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Nie dodawaj całej mąki na raz. Być może potrzeba mniej niż wskazano w przepisie.
7

Krok 7

Ciasto miodowe powinno być miękkie, jednolite, nie kleiste i niezbyt sztywne.

Ciasto miodowe powinno być miękkie, jednolite, nie kleiste i niezbyt sztywne.
8

Krok 8

Ciasto podzielić na 9-10 części. Liczba ciastek będzie zależała od pożądanej średnicy ciasta.

Ciasto podzielić na 9-10 części. Liczba ciastek będzie zależała od pożądanej średnicy ciasta.
9

Krok 9

Każdą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek o grubości 2-3 mm. Rozwałkuj od razu na pergaminie, macie silikonowej, teflonowej lub po prostu na blasze wysmarowanej niewielką ilością oleju. Ciasta można łatwo usunąć z blachy za pomocą szpatułki.

Każdą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek o grubości 2-3 mm. Rozwałkuj od razu na pergaminie, macie silikonowej, teflonowej lub po prostu na blasze wysmarowanej niewielką ilością oleju. Ciasta można łatwo usunąć z blachy za pomocą szpatułki.
10

Krok 10

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 4-5 minut. Ciasto jest cienkie, dlatego piecze się bardzo szybko. Należy uważać, aby ciasto nie wyschło. Gdy brzegi zaczną się rumienić, wyjmij je. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia na płaskiej powierzchni. W czasie gdy jedno ciasto się piecze, rozwałkuj kolejną część ciasta.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 4-5 minut. Ciasto jest cienkie, dlatego piecze się bardzo szybko. Należy uważać, aby ciasto nie wyschło. Gdy brzegi zaczną się rumienić, wyjmij je. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia na płaskiej powierzchni. W czasie gdy jedno ciasto się piecze, rozwałkuj kolejną część ciasta.
11

Krok 11

Zaraz po upieczeniu gorące ciasto przekrój na talerz o odpowiedniej średnicy. Mam średnicę 19 cm.

Zaraz po upieczeniu gorące ciasto przekrój na talerz o odpowiedniej średnicy. Mam średnicę 19 cm.
12

Krok 12

Upiecz w ten sposób wszystkie ciasta.

Upiecz w ten sposób wszystkie ciasta.
13

Krok 13

Zmiel kawałki ciasta na okruchy w wygodny sposób, na przykład w misie blendera. Do dekoracji ciasta na wierzchu potrzebne będą okruszki.

Zmiel kawałki ciasta na okruchy w wygodny sposób, na przykład w misie blendera. Do dekoracji ciasta na wierzchu potrzebne będą okruszki.
14

Krok 14

Przygotuj krem. Wybieraj masło dobrej jakości, niezawierające zamienników tłuszczu mlecznego. Krem jest średnio słodki. W razie potrzeby można zwiększyć ilość cukru.

Przygotuj krem. Wybieraj masło dobrej jakości, niezawierające zamienników tłuszczu mlecznego. Krem jest średnio słodki. W razie potrzeby można zwiększyć ilość cukru.
15

Krok 15

W małym rondlu połącz jajka, cukier i cukier waniliowy. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

W małym rondlu połącz jajka, cukier i cukier waniliowy. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
16

Krok 16

Wlać mleko, dobrze wymieszać.

Wlać mleko, dobrze wymieszać.
17

Krok 17

Postaw patelnię z powstałą masą na średnim ogniu. Ciągle mieszaj śmietanę, aby jajka się nie zsiadły.

Postaw patelnię z powstałą masą na średnim ogniu. Ciągle mieszaj śmietanę, aby jajka się nie zsiadły.
18

Krok 18

Gdy masa zacznie gęstnieć, nie przestawaj aktywnie mieszać. Zmniejsz ogień do minimum. Krem powinien być średniej grubości i powoli zsuwać się z szpatułki.

Gdy masa zacznie gęstnieć, nie przestawaj aktywnie mieszać. Zmniejsz ogień do minimum. Krem powinien być średniej grubości i powoli zsuwać się z szpatułki.
19

Krok 19

Natychmiast do śmietanki dodaj miękkie masło.

Natychmiast do śmietanki dodaj miękkie masło.
20

Krok 20

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
21

Krok 21

Krem przykryć folią spożywczą „w kontakcie”, tak aby na powierzchni nie utworzył się film i pozostawić do ostygnięcia.

Krem przykryć folią spożywczą „w kontakcie”, tak aby na powierzchni nie utworzył się film i pozostawić do ostygnięcia.
22

Krok 22

Połóż ciasto na płaskim talerzu. Nasmaruj ciasto kremem.

Połóż ciasto na płaskim talerzu. Nasmaruj ciasto kremem.
23

Krok 23

Krem przykrywamy kolejnym ciastem i nakładamy warstwę kremu.

Krem przykrywamy kolejnym ciastem i nakładamy warstwę kremu.
24

Krok 24

Zbierz całe ciasto. Zamiast kremu wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.

Zbierz całe ciasto. Zamiast kremu wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.
25

Krok 25

Przygotuj składniki glazury.

Przygotuj składniki glazury.
26

Krok 26

W filiżance wymieszaj kakao, cukier i mleko. Wszystko dobrze pocieraj, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek. Na małym ogniu doprowadzić masę czekoladową do lekkiego zgęstnienia.

W filiżance wymieszaj kakao, cukier i mleko. Wszystko dobrze pocieraj, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek. Na małym ogniu doprowadzić masę czekoladową do lekkiego zgęstnienia.
27

Krok 27

Zdejmij glazurę z ognia, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Pozwól glazurze całkowicie ostygnąć.

Zdejmij glazurę z ognia, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Pozwól glazurze całkowicie ostygnąć.
28

Krok 28

Wierzch ciasta pokryj schłodzoną polewą. Posypujemy okruchami ciasta boki ciasta. Spadzię wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby dobrze nasiąkła.

Wierzch ciasta pokryj schłodzoną polewą. Posypujemy okruchami ciasta boki ciasta. Spadzię wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby dobrze nasiąkła.
29

Krok 29

Udekoruj deser na wierzchu według uznania. Ciasto miodowe Chudo pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

Udekoruj deser na wierzchu według uznania. Ciasto miodowe Chudo pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone