PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pachnące, delikatne, na lunch lub kolację dla całej rodziny! Mięso duszone z warzywami w piekarniku nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i sprawdzi się nawet dla początkującej gospodyni domowej. Możesz całkowicie wykluczyć smażenie na patelni, wymieszać wszystkie składniki i natychmiast piec w piekarniku, aż będzie gotowe.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Chude mięso wołowe - 400 g
Sól
Zmielony czarny pieprz
pomidor wiśniowy - 7 szt.
Marchewka - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Ziemniak - 2 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
29г
🍚
Węglowodany
10г
🥩
Białko
91г
🔥
Kcal
Jak zrobić mięso duszone z warzywami w piekarniku? Bardzo proste danie. Najpierw przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Miąższ wołowy można pobrać z dowolnej części tuszy, mięso podczas gotowania będzie nadal miękkie. Możesz dodawać i zmieniać warzywa i przyprawy według własnego gustu. Cukinia i bakłażan są tutaj dobre.
Wołowinę umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz ziemniaki i pokrój je w średnią kostkę.
Obierz marchewkę i pokrój ją w koła. Moje marchewki są małe, więc wziąłem 2 sztuki.
Cebulę obierz i pokrój na 6-8 kawałków.
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej odrobinę oleju. Włóż wołowinę i smaż, mieszając, aż uzyska złoty kolor. Na koniec posypać mięso połową przypraw i wymieszać. Przełóż wołowinę na talerz.
Zmniejsz ogień do średniego. Wlać pozostały olej roślinny na patelnię. Połóż ziemniaki, marchewkę i cebulę. Wlać pozostałe przyprawy. Smażyć, mieszając, przez 5-7 minut.
Do naczynia do zapiekania włóż podsmażone warzywa i mięso, dodaj całe pomidorki koktajlowe. Pomidory wiśniowe można zastąpić zwykłymi pomidorami, pokrojonymi w plasterki. Wlać czystą wodę pitną. Można to danie przygotować także w porcjowanych naczyniach do pieczenia.
Przykryj formę pokrywką. Mięso z warzywami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1:00 lub dłużej, aż mięso i warzywa będą gotowe.
Upieczone ziemniaki z mięsem ułożyć na talerzach, udekorować świeżymi ziołami i podawać. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku