Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Co może być lepszego niż bujne, aromatyczne ciasto z kapustą? Po prostu placek z delikatnej i soczystej młodej kapusty! Jego smak naprawdę bardzo różni się od zwykłej białej kapusty, którą można kupić o każdej porze roku, więc nie trać czasu i przygotuj to ciasto latem. Cebula, natka pietruszki i koperek będą doskonałym towarzyszem młodej kapusty: nadadzą potrawie wyjątkowej świeżości i aromatu. Niezbędne są także jajka w nadzieniu do kapusty - aby nadzienie miało delikatną kremową konsystencję.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Mąka - 600 g
Masło 82,5% - 200 g
jajko - 3 szt.
Kefir 3,2% tłuszczu (można zastąpić jogurtem niskotłuszczowym) - 200 g
Cukier - 20 g
Proszek do pieczenia - ½ łyżeczka
Sól - ½ łyżeczka
Młoda biała kapusta - 1 kg
Chipsy Kładzie zieloną cebulę - 30 g
Pietruszka - 20 g
Koperek - 10 g
Masło 82,5% - 200 g
Kurze jajo - 4 szt.
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
389г
🍚
Węglowodany
501г
🥩
Białko
145г
🔥
Kcal
Na ciasto z kapustą wymieszaj mąkę, cukier, sodę, sól i posiekane masło w okruchy. Następnie dodać jajka i kefir (śmietanę), zagnieść miękkie ciasto. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej mąki. Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Aby wypełnić ciasto, pokrój kapustę w cienkie plasterki, usuwając łodygę. Kapustę lekko natrzeć solą i odstawić na 20 minut. Drobno posiekaj wszystkie warzywa.
3 jajka na twardo ugotuj, ostudź, obierz i posiekaj niezbyt drobno. Odcedź sok z kapusty.
Zmiękcz masło do temperatury pokojowej. Białko z 1 jajka ubić na gęstą pianę. Do kapusty dodaj posiekane warzywa, cebulę, jajka, miękkie masło i ubite białka. Jeśli to konieczne, dodaj sól. Nadzienie z kapusty do ciasta jest gotowe.
Ciasto na ciasto podzielić na dwie części, z których jedna powinna być nieco większa. Większą część ciasta rozwałkowujemy z uwzględnieniem brzegów i układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Nakładamy farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta, dociskamy brzegi. Posmaruj kapustę pozostałym żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30–40 minut. Ostudzić przed podaniem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku