MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Czerwona fasola duszona z mięsem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

3 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Czerwona fasola duszona z mięsem

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 40 min.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pyszne, pożywne danie, któremu nie można się oprzeć! Przygotowanie duszonej czerwonej fasoli z mięsem jest bardzo proste. W skład kompozycji wchodzi podstawowy zestaw warzyw, ale można go urozmaicić dodatkiem np. brokułów, kalafiora czy zielonego groszku. Okazuje się, że apetyczny gulasz!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

czerwona fasola - ½ szklanka

2.

Wieprzowina - 300 g

3.

Cebula - 1 g

4.

pomidor wiśniowy - do smaku

5.

Czosnek - 6 ząbek

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

35%

Tłuszcz

67г

🍚

29%

Węglowodany

57г

🥩

36%

Białko

70г

🔥

1111

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak ugasić czerwoną fasolę mięsem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Tym razem zrobiłam z wieprzowiną, ale można też użyć wołowiny lub kurczaka, należy jednak pamiętać, że czas gotowania może ulec zmianie. Jeśli więc masz mięso z zamrażarki, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Jak ugasić czerwoną fasolę mięsem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Tym razem zrobiłam z wieprzowiną, ale można też użyć wołowiny lub kurczaka, należy jednak pamiętać, że czas gotowania może ulec zmianie. Jeśli więc masz mięso z zamrażarki, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej.
2

Krok 2

Fasolę czerwoną namoczyć w zimnej wodzie na 8 godzin, lepiej zrobić to wieczorem i pozostawić do rana.

Fasolę czerwoną namoczyć w zimnej wodzie na 8 godzin, lepiej zrobić to wieczorem i pozostawić do rana.
3

Krok 3

Gotuj fasolę na osobnej patelni, aż będzie gotowa.

Gotuj fasolę na osobnej patelni, aż będzie gotowa.
4

Krok 4

Umyj mięso i osusz je serwetkami. Wieprzowinę pokroić w małe kostki. Na patelni z wysokimi bokami rozgrzej olej bez zapachu. Wyślij mięso na patelnię.

Umyj mięso i osusz je serwetkami. Wieprzowinę pokroić w małe kostki. Na patelni z wysokimi bokami rozgrzej olej bez zapachu. Wyślij mięso na patelnię.
5

Krok 5

Smaż wieprzowinę krótko, ciągle mieszając. Następnie zalać niewielką ilością wody (40-50 ml) i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut. Po zakończeniu gaszenia otwórz pokrywę i jeśli pozostała w nim ciecz, odparuj ją, doprowadzając do maksymalnego nagrzania pieca.

Smaż wieprzowinę krótko, ciągle mieszając. Następnie zalać niewielką ilością wody (40-50 ml) i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut. Po zakończeniu gaszenia otwórz pokrywę i jeśli pozostała w nim ciecz, odparuj ją, doprowadzając do maksymalnego nagrzania pieca.
6

Krok 6

Obierz cebulę i marchewkę. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń. Dla jasności gotowego dania użyłam połowy żółtej papryki i połowy czerwonej papryki. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

Obierz cebulę i marchewkę. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń. Dla jasności gotowego dania użyłam połowy żółtej papryki i połowy czerwonej papryki. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
7

Krok 7

Na patelnię obok wieprzowiny włóż cebulę, marchewkę i paprykę.

Na patelnię obok wieprzowiny włóż cebulę, marchewkę i paprykę.
8

Krok 8

Smażymy lekko mieszając.

Smażymy lekko mieszając.
9

Krok 9

Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli chcesz, najpierw obierz pomidory, ja zwykle tego nie robię. Wyślij pomidory na patelnię. Na tym etapie można użyć niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego lub domowej roboty adjiki. Całość posolić do smaku, doprawić ulubionymi przyprawami i dusić na średnim ogniu pod przykryciem około 5-10 minut.

Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli chcesz, najpierw obierz pomidory, ja zwykle tego nie robię. Wyślij pomidory na patelnię. Na tym etapie można użyć niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego lub domowej roboty adjiki. Całość posolić do smaku, doprawić ulubionymi przyprawami i dusić na średnim ogniu pod przykryciem około 5-10 minut.
10

Krok 10

Następnie przychodzi kolej na fasolę. Dodaj go do wszystkich składników na patelni. Jeśli używasz czosnku, dodaj go również, wcześniej siekając. Wszystko ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Następnie przychodzi kolej na fasolę. Dodaj go do wszystkich składników na patelni. Jeśli używasz czosnku, dodaj go również, wcześniej siekając. Wszystko ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
11

Krok 11

Gotowe danie posypujemy posiekanymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, koperek czy dymka.

Gotowe danie posypujemy posiekanymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, koperek czy dymka.
12

Krok 12

Przed podaniem podawaj każdej osobie zmieloną czarną lub ziele angielskie. Zrobione!

Przed podaniem podawaj każdej osobie zmieloną czarną lub ziele angielskie. Zrobione!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone