MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Osetyjski placek z ziemniakami i serem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Osetyjski placek z ziemniakami i serem

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasta osetyjskie stały się u nas bardziej popularne niż chaczapuri, piecze się je w delikatesach i piekarniach, ale często nie robią tego zbyt dobrze. Spróbujcie sami zrobić to ciasto! Do nadzienia możesz dodać liście buraków, szpinak lub warzywa.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Mąka - 300 g

2.

mleko - 100 ml

3.

Masło 82,5% - 30 g

4.

Świeże drożdże - 10 g

5.

Cukier - ½ łyżeczka

6.

Sól - ½ łyżeczka

7.

Ziemniak - 4 szt.

8.

Ser Adygejski - 100 g

9.

Śmietana lub pełne mleko - 2 łyżka

10.

Tłuszcz z bekonu, masło lub masło roztopione - 40 g

11.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - do smaku

12.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

35%

Tłuszcz

166г

🍚

51%

Węglowodany

244г

🥩

14%

Białko

65г

🔥

2773

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Do ciasta do letniego mleka dodać 100 ml ciepłej wody, drożdże, sól i cukier, wymieszać. Mąkę przesiać na kopczyk, zrobić w środku wgłębienie i wlać powstały płyn. Dodać roztopione i ostudzone masło. Dodać sól i zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

2

Krok 2

Aby przygotować nadzienie, ziemniaki umyj pędzelkiem, włóż do rondla, zalej wrzącą wodą i gotuj do miękkości, czyli 30 minut. Następnie odlej wodę, obierz ziemniaki i rozgnieć je na gładką masę.

3

Krok 3

Osobno rozcieramy ser i wrzucamy go do ziemniaków, dodajemy mleko lub śmietanę, doprawiamy solą i mieszamy.

4

Krok 4

Dłonią zagnieć ciasto na płaski placek o grubości 7–10 mm. Na środku połóż porcję farszu i wygładź. Następnie chwytając końce ciasta, odciągnij je do środka, połącz i zaciśnij.

5

Krok 5

Wyrównaj powierzchnię ciasta zagniatając je tak, aby uzyskać okrągłe ciasto o jednakowej grubości. W górnej części ciasta wykonaj nacięcie, aby umożliwić ujście pary. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15–20 minut. Wyjmij z piekarnika i natychmiast posmaruj olejem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone