MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kieszonki jajeczne z serem i szynką

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kieszonki jajeczne z serem i szynką

Dodaj do planów


Czas gotowania

20 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Koperty jajeczne z serem i szynką pomogą urozmaicić weekendowe śniadanie. To ta sama jajecznica, ale z pożywnym nadzieniem. Plasterki sera i szynki zawinięte są w środek koperty z jajkiem. Ale przy wystarczającej wyobraźni nadzienie można zmieniać według własnego uznania. Zamiast szynki wystarczy dowolna kiełbasa – wędzona lub lekarska. A jeśli chcesz restauracyjnego wyrafinowania, dodaj kawałek prosciutto. Ser twardy można zastąpić mozzarellą lub suluguni. Do istniejących składników możesz dodać warzywa, takie jak papryka i pomidory. I podawaj jak w restauracji z listkiem sałaty, plasterkami ogórka i gałązką kolendry.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Twardy tarty ser - 200 g

2.

szynka - 200 g

3.

Rafinowany olej roślinny - 20 ml

4.

Kurze jajo - 8 szt.

5.

Koperek - 2 pęczek

6.

Zmielony czarny pieprz - 2 g

7.

Przyprawa Zioła Prowansalskie - ½ łyżeczka

8.

Sól - ½ łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

50%

Tłuszcz

144г

🍚

3%

Węglowodany

10г

🥩

47%

Białko

136г

🔥

1900

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotować wszystkie składniki według listy na koperty jajeczne z serem i szynką. Wyjmij jajka z lodówki, aż osiągną temperaturę pokojową.

2

Krok 2

Do tego przepisu nadaje się twardy ser. Zetrzyj go na drobnej tarce do osobnej miski i na razie odłóż na bok. Przykryj starty ser folią, aby zapobiec jego wyschnięciu.

3

Krok 3

Wybierz dowolną szynkę. Zetrzyj go na grubej tarce do drugiej miski. Jeśli jest zbyt miękki i pęka, można go po prostu bardzo drobno pociąć nożem.

4

Krok 4

Jajka rozbić do małej miski, doprawić solą i pieprzem i mieszać, aż białka i żółtka się połączą. Najlepiej zrobić to widelcem.

5

Krok 5

Gałązki koperku umyj i osusz. Usuń twarde łodygi. Liście posiekaj bardzo drobno i włóż do masy jajecznej. Dodać zioła prowansalskie i wymieszać.

6

Krok 6

Nasmaruj patelnię cienką warstwą oleju roślinnego za pomocą pędzla do ciasta. Za pomocą chochli wlewaj masę jajeczną i smaż z jednej strony przez około 2 minuty. Powstały omlet ostrożnie przewróć szpatułką na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę.

7

Krok 7

Na środku omletu połóż tarty ser i szynkę. Owiń omlet kopertą (najpierw złóż lewy i prawy brzeg do środka, dociśnij szpatułką. Następnie złóż górny i dolny brzeg i ponownie dociśnij szpatułką). Przewróć go na drugą stronę i smaż kolejne 30 sekund.

8

Krok 8

Przygotuj także wszystkie koperty. Z porcji wychodzi około 12 kawałków, w zależności od grubości omletu. Można podawać ze świeżymi warzywami, udekorowanymi dowolnymi warzywami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone