Dodaj do planów
Czas przygotowania
60 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Dżem wytwarza się wyłącznie z bardzo młodych szyszek zebranych w maju. Dobrze leczy choroby układu oddechowego, astmę oskrzelową, choroby gardła i dziąseł, pomaga przy niedoborach witamin. I to jest po prostu bardzo niezwykłe i zapadające w pamięć.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Młoda szyszka - 1 kg
Cukier granulowany - 1 kg
Porcje:
🥓
Tłuszcz
2г
🍚
Węglowodany
1017г
🥩
Białko
0г
🔥
Kcal
Młode szyszki opłucz, zalej zimną wodą i pozostaw do zaparzenia na noc.
Drugiego dnia odlej wodę. Napełnij szyszki czystą wodą (około 0,8-1 l), dodaj cukier, zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić na 24 godziny.
Powtórz gotowanie i napar 2-3 razy.
Gotowy dżem na gorąco wlewamy do słoików i zwijamy pokrywki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku