MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Wieniec wielkanocny wypiek

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Wieniec wielkanocny wypiek

Dodaj do planów


Czas gotowania

3 godz. 20 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Wieniec wielkanocny - wypieki na święta i jednocześnie dekoracja stołu, przygotowana własnoręcznie. Przygotowanie ciasta drożdżowego na wieniec nie jest trudne, wystarczy zarezerwować czas, ponieważ ciasto będzie potrzebowało co najmniej 3 godzin od rozpoczęcia procesu przygotowania. Jednak przez większość tego czasu będziesz mógł zająć się swoimi sprawami, tylko od czasu do czasu rozpraszając się kolejnymi drobnymi manipulacjami z przyszłym wiankiem wielkanocnym, ale wynik z pewnością doceni zarówno Twoja rodzina, jak i goście, którzy zatrzymali się na wakacje .

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Mąka - 500 g

2.

mleko - 250 ml

3.

Cukier - 140 g

4.

jajko - 2 szt.

5.

Żółtko jaja - 1 szt.

6.

Masło 82,5% - 50 g

7.

Suche drożdże szybko działające Saf-moment - 11 g

8.

Sól - 2 g

9.

rodzynki - 50 g

10.

Kandyzowane owoce - 50 g

11.

Koniak - 2 łyżka

12.

Masło 82,5% - 2 łyżka

13.

Cukier - 62 g

14.

Cukier puder - 4 łyżka

15.

Sok pomarańczowy - 2 łyżka

16.

Płatki migdałów - 2 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

14%

Tłuszcz

124г

🍚

75%

Węglowodany

681г

🥩

11%

Białko

104г

🔥

4293

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Drożdże wymieszać w misce, 1 łyżka. l. cukier i 1 łyżka. l. mąkę, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Pozostaw na 30–40 minut.

2

Krok 2

Rozpuść masło i lekko ostudź. Jajka ubić z cukrem i solą, wymieszać z roztopionym masłem i wlać ciasto. Porcjami dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1,5–2 godziny.

3

Krok 3

Rodzynki zaparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zalać koniakiem i odstawić na 30 minut.

4

Krok 4

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto cienką warstwą, posmaruj powierzchnię roztopionym masłem i posyp cukrem. Rozłóż rodzynki i kandyzowane owoce i zwiń ciasto w rulon.

5

Krok 5

Bułkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zwinąć w pierścień i zlepić brzegi. Wykonuj nacięcia po zewnętrznej stronie pierścionka na całym obwodzie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj bułkę żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20–25 minut.

6

Krok 6

Aby przygotować lukier, utrzyj cukier puder z sokiem pomarańczowym na gładką masę.

7

Krok 7

Gotową bułkę wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10–15 minut. Następnie nakładamy lukier i posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone