Dodaj do planów
Czas gotowania
15 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jeśli masz na swojej daczy obfite zbiory jagód, przygotuj nalewkę z czerwonej porzeczki według naszego przepisu. Oczywiście nie sugerujemy naszym czytelnikom nadużywania alkoholu, ale trzeba przyznać, że czasem z pewnością da się wypić szklankę napoju przygotowanego własnoręcznie. Jest wyraźnie smaczniejsza od sklepowej, a przy tym bezpieczniejsza, zwłaszcza jeśli ostrożnie podejdziesz do kwestii wyboru wódki. Swoją drogą, domowa nalewka z czerwonej porzeczki też ma piękny kolor, więc jeśli podasz drinka w przezroczystej karafce na stole, Twoi goście z pewnością będą pod wrażeniem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Czerwone porzeczki - 200 g
Cukier granulowany - 100 g
wódka - 500 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
0г
🍚
Węglowodany
116г
🥩
Białko
1г
🔥
Kcal
Przygotuj czerwone porzeczki. Przede wszystkim oderwij je od gałęzi i posortuj, usuwając te posiniaczone lub uszkodzone. Następnie włóż do dużej miski z zimną wodą i delikatnie spłucz.
Odcedź jagody na durszlaku. Pozwól wodzie spłynąć. Przenieś czerwone porzeczki na stół wyłożony ręcznikami papierowymi w jednej warstwie i poczekaj, aż jagody całkowicie wyschną.
Przygotuj butelkę na nalewkę. Umyj go dowolnym detergentem i zalej wrzącą wodą. Płukanie. Wylej wodę i pozostaw wnętrze butelki do wyschnięcia.
Przygotowane czerwone porzeczki wlać do butelki. Dodaj cukier. Napełnij wódką i zamknij butelkę. Energicznie wstrząśnij kilka razy, aż cukier prawie się rozpuści.
Umieść butelkę w chłodnym, ciemnym miejscu. Okresowo wstrząśnij butelką jagód w wódce. Po 2 tygodniach nalewka z czerwonej porzeczki będzie gotowa. Przechowuj go w lodówce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku