Dodaj do planów
Czas gotowania
1 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kataifi to niezwykłe ciasto, z którego od zawsze przygotowywano wiele różnorodnych i pięknych dań, od deserów po dania główne. Ciasto to nazywane jest także „Anielskimi Włosami”, gdyż jest to ciasto rozciągnięte (phyllo) pocięte na najdrobniejsze pasma włosów.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Mąka pszenna - 400 g
Woda - 500 ml
jajko - 2 szt.
Sól - 1 szczypta
Porcje:
🥓
Tłuszcz
14г
🍚
Węglowodany
300г
🥩
Białko
49г
🔥
Kcal
Do głębokiego pojemnika przesiać mąkę pszenną, dodać wodę, wbić jaja kurze, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włóż do plastikowej torby i przekłuj róg torebki grubą igłą.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Szybkimi ruchami nakładamy ciasto cienkim strumieniem na powierzchnię formy.
Po 15 sekundach za pomocą płaskiej metalowej szpatułki ostrożnie usuń pasma ciasta z formy i przenieś je na talerz.
Powtórz tę procedurę z pozostałym ciastem. Z gotowego ciasta można od razu przygotować dania lub przechowywać je przez jakiś czas. Ciasto lepiej przechowywać na płaskiej powierzchni, przykrytej folią lub ręcznikiem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku