MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Bigos z wieprzowiną

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Bigos z wieprzowiną

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz. 40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Solankę kapuścianą z wieprzowiną lub bez niej przygotowuje się chyba w każdej rodzinie. I nie mówimy o gęstej zupie o pikantnym smaku, ale o obfitym gulaszu. Niektórzy uważają, że hodgepodge w tej formie narodziło się dzięki przeoczeniu jakiejś gospodyni domowej, która przez przypadek zapomniała wyjąć z pieca gotowe pierwsze danie. Jeśli tak jest, to szczerze podziękujmy jakiejś nieznanej kobiecie, bo inaczej nasza dieta byłaby pozbawiona wspaniałego dania. Nasza kapusta solanka jest dość sycąca. Ale to nie jest złe, szczególnie jeśli chodzi o posiłki w zimnych porach roku, kiedy chcesz bardziej treściwego jedzenia!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Pulpa wieprzowa - 500 g

2.

Biała kapusta - 1 kg

3.

kapusta kiszona - 500 g

4.

Marchewka - 1 szt.

5.

Cebula - 1 szt.

6.

Śliwki - 100 g

7.

Suche borowiki - 50 g

8.

Rafinowany olej roślinny - 4 łyżka

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

35%

Tłuszcz

176г

🍚

38%

Węglowodany

189г

🥩

27%

Białko

133г

🔥

2862

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na zupę kapuścianą. Kapustę kiszoną włóż do durszlaka i wyciśnij. Jeśli jest zbyt kwaśny, zalej go zimną wodą i pozostaw na 30 minut. Następnie również odcedź na durszlaku i wyciśnij.

2

Krok 2

Obierz kapustę białą na solankę z zewnętrznych liści. Następnie pokroić na ćwiartki i usunąć łodygę. Kapustę drobno poszatkować i włożyć do miski. Dodaj trochę soli i rozetrzyj rękami. Pozostaw na 20 minut, następnie wyciśnij.

3

Krok 3

Na patelni rozgrzej połowę oleju roślinnego. Dodać świeżą kapustę i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać kapustę kiszoną i wymieszać. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Umieścić na talerzu.

4

Krok 4

Obierz marchewki na hodgepodge i zetrzyj na grubej tarce. Obierz i posiekaj cebulę. Wieprzowinę osusz i pokrój w drobną kostkę.

5

Krok 5

Pozostały olej wlać na patelnię, na której smażyła się kapustę i podgrzać. Dodaj cebulę i marchewkę i mieszając, smaż przez 5 minut. Dodaj wieprzowinę. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 7 minut.

6

Krok 6

Zmiel suszone grzyby na solankę w misce blendera. Posyp je wieprzowiną, cebulą i marchewką na patelni. Dodajemy kapustę zasmażaną, zalewamy odrobiną gorącej wody (3-4 łyżki), solą i pieprzem.

7

Krok 7

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj solankę na małym ogniu przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, aby woda nie wyparowała całkowicie.

8

Krok 8

Dokładnie umyj śliwki dla solanki pod bieżącą wodą. Jeśli owoce są bardzo duże, przekrój je na połówki. Do mieszanki dodać śliwki i wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone