MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Chleb kukurydziany z serem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Chleb kukurydziany z serem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Chleb kukurydziany z serem można by dokładniej i dokładniej nazwać „muffinem przekąskowym”. Przepis i sposób przyrządzania (w piekarniku w formie na muffinki) nie powinny budzić żadnych wątpliwości. Ale to wypieki kukurydziane wyglądają jak chleb i apetyczna nazwa bardzo do tego pasuje. Chleb o lekko kruchym, gęstym, żółtym miękiszu przeplatanym ziarnami kukurydzy i zieloną cebulką, jest bardzo smaczny do jedzenia z różnymi smarowidłami, surowym wędzonym boczkiem, szynką lub po prostu z dobrym masłem i odrobiną soli. Można oczywiście zrobić kanapkę z serem, ale ser jest już w środku – i to właśnie czyni nasz chleb wyjątkowym.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 15

Porcje:

1.

Grys ​​kukurydziany - 200 g

2.

Mąka pszenna - 90 g

3.

Ziarno kukurydzy - 200 g

4.

Zielona cebula - 40 g

5.

Śmietana 40% (tłuszcz) - 200 g

6.

Ser Cheddar - 150 g

7.

Masło - 100 g

8.

Kurze jajo - 3 szt.

9.

Medalion wieprzowy - 30 g

10.

Proszek do pieczenia - 5 g

11.

Proszek do pieczenia - 2 g

12.

Mielony kminek - 2 g

13.

Mielona kolendra - 2 g

14.

Sól - 5 g

15.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

33%

Tłuszcz

248г

🍚

51%

Węglowodany

387г

🥩

16%

Białko

121г

🔥

4295

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Drobno posiekaj zieloną cebulę. Wymieszaj cebulę z ziarnami kukurydzy.

2

Krok 2

Rozpuść masło i lekko ostudź. Do masła dodaj jajka i sól, ubijaj, aż masa będzie gładka. Dodaj śmietanę i miód, ponownie ubij.

3

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy masę jajeczną, mieszamy na gładką masę, ale nie wyrabiamy zbyt długo – tylko do momentu, aż cała sucha część zostanie zmoczona. Powinno pozostać trochę grudek.

4

Krok 4

Mieszankę startego sera i kukurydzy wymieszaj z ciastem. Pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

5

Krok 5

Prostokątną formę do ciasta wyłóż natłuszczonym papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto włożyć do formy i wyrównać. Wstawić na środek piekarnika i piec 45 minut (na ostatnie 15 minut blachę przykryć folią, aby wierzch się nie przypalił). Ostudzić chleb na metalowej kratce.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone