MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Tartaletki z kremem cytrynowym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Tartaletki z kremem cytrynowym

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 50 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Tartaletki z kremem cytrynowym

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Cytrynowy - 2 szt.

2.

Cukier - 160 g

3.

jajko - 4 szt.

4.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 130 g

5.

Skrobia kukurydziana - 40 g

6.

Białko jaja na twardo - 4 szt.

7.

Cukier puder - 125 g

8.

Mąka - 200 g

9.

Mąka migdałowa - 40 g

10.

jajko - 1 szt.

11.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 110 g

12.

Cukier puder - 45 g

13.

Tarta skórka z cytryny - 1 łyżeczka

14.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

29%

Tłuszcz

246г

🍚

60%

Węglowodany

511г

🥩

11%

Białko

90г

🔥

4569

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Krem cytrynowy. Drobno zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z cytryn. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką w rondlu o grubym dnie i zalać 100 ml wody. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, 3 minuty. Krem przecedzić przez drobne sito i ostudzić, przykrywając powierzchnię folią.

2

Krok 2

Przygotuj ciasto. Połącz suche składniki i skórkę z cytryny w misie robota kuchennego wyposażonego w nasadkę ostrza. Dodać masło, pokroić w drobną kostkę i szybko posiekać w okruchy. Dodaj jajko i 2-3 łyżki. l. zimną wodą i włącz procesor na kolejne 3 sekundy, aż ciasto się połączy.

3

Krok 3

Ciasto zawiń w folię i odstaw na co najmniej 30 minut. w lodówce. Natłuszczamy formę do tartaletek o średnicy 8 cm.

4

Krok 4

Ciasto wyłożyć na posypany mąką papier do pieczenia i rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wycinamy koła o średnicy 11-12 cm i wkładamy do foremek. Rozwałkuj brzegi wałkiem, aby usunąć nadmiar ciasta. Lekko nakłuj powierzchnię ciasta widelcem i włóż do lodówki na kolejne 30 minut.

5

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Koszyczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 20 minut na złoty kolor.

6

Krok 6

Ubij białka mikserem, aż utworzą się miękkie szczyty. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj cukier puder, aż powstanie stabilna piana, która nie spadnie z trzepaczki.

7

Krok 7

Napełnij tartaletki kremem cytrynowym i połóż bezę na kremie. Za pomocą sitka posypać bezę niewielką ilością cukru pudru i wstawić do piekarnika z nagrzanym grillem na 10 minut, aż beza będzie miała piękne jasnobrązowe plamy.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone