MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Domowe cukierki Krówka

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

12 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Domowe cukierki Krówka

Dodaj do planów


Czas przygotowania

3 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Domowe słodycze Korovka to przysmak z odległego dzieciństwa, który wielu z nas wspomina z lekką nostalgią. Mało kto wie, że można je dość łatwo przygotować we własnej kuchni, korzystając z najtańszych składników (mleka zwykłego i skondensowanego, cukru i masła). Najtrudniej jest śledzić gotowość masy cukierkowej: lepiej to zrobić, mierząc temperaturę za pomocą termometru kulinarnego. A to jest naprawdę bardzo ważne, ponieważ jeśli zostawisz przedmiot na kuchence, dostaniesz nie „Krowy”, ale toffi!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 150 ml

2.

Mleko skondensowane z cukrem - 150 g

3.

Cukier granulowany - 400 g

4.

Masło - 75 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

14%

Tłuszcz

79г

🍚

84%

Węglowodany

491г

🥩

3%

Białko

15г

🔥

2720

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przede wszystkim przygotuj formę na cukierki. Wystarczy mała szklana (o wymiarach około 20x30 cm). Należy go wyłożyć folią spożywczą, tak aby ściany i spód były zakryte.

2

Krok 2

Wlać mleko do rondla. Dodać skondensowane mleko, masło i cukier. Umieścić na dużym ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj mleczną mieszankę na cukierki do karmelowego koloru (do temperatury 130°C). Od czasu do czasu mieszaj.

3

Krok 3

Zdejmij mieszaninę mleka cukierkowego z ognia, umieść ją w zimnej łaźni wodnej i natychmiast ubijaj mikserem na wysokich obrotach (proces zajmie 5 minut). Wlać powstałą mieszaninę do przygotowanej patelni.

4

Krok 4

Studzimy i wstawiamy blaszkę do lodówki na 30 minut. Można również pozostawić mieszaninę na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie usuń stwardniałą warstwę z formy, pomagając sobie brzegami folii spożywczej.

5

Krok 5

Obróć powstały przedmiot na deskę. Usuń film. Stwardniałą warstwę pokrój ostrym nożem w cukierki. Każdy z nich zawiń w arkusz papieru do pieczenia lub folii.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone