Dodaj do planów
Czas przygotowania
3 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Domowe słodycze Korovka to przysmak z odległego dzieciństwa, który wielu z nas wspomina z lekką nostalgią. Mało kto wie, że można je dość łatwo przygotować we własnej kuchni, korzystając z najtańszych składników (mleka zwykłego i skondensowanego, cukru i masła). Najtrudniej jest śledzić gotowość masy cukierkowej: lepiej to zrobić, mierząc temperaturę za pomocą termometru kulinarnego. A to jest naprawdę bardzo ważne, ponieważ jeśli zostawisz przedmiot na kuchence, dostaniesz nie „Krowy”, ale toffi!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 150 ml
Mleko skondensowane z cukrem - 150 g
Cukier granulowany - 400 g
Masło - 75 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
79г
🍚
Węglowodany
491г
🥩
Białko
15г
🔥
Kcal
Przede wszystkim przygotuj formę na cukierki. Wystarczy mała szklana (o wymiarach około 20x30 cm). Należy go wyłożyć folią spożywczą, tak aby ściany i spód były zakryte.
Wlać mleko do rondla. Dodać skondensowane mleko, masło i cukier. Umieścić na dużym ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj mleczną mieszankę na cukierki do karmelowego koloru (do temperatury 130°C). Od czasu do czasu mieszaj.
Zdejmij mieszaninę mleka cukierkowego z ognia, umieść ją w zimnej łaźni wodnej i natychmiast ubijaj mikserem na wysokich obrotach (proces zajmie 5 minut). Wlać powstałą mieszaninę do przygotowanej patelni.
Studzimy i wstawiamy blaszkę do lodówki na 30 minut. Można również pozostawić mieszaninę na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie usuń stwardniałą warstwę z formy, pomagając sobie brzegami folii spożywczej.
Obróć powstały przedmiot na deskę. Usuń film. Stwardniałą warstwę pokrój ostrym nożem w cukierki. Każdy z nich zawiń w arkusz papieru do pieczenia lub folii.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku