PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zobacz, jak pięknie i jasno wyglądają szaszłyki z indyka panierowane w warzywach. Jednocześnie niecodziennie wyglądające danie przygotowywane jest z dość dostępnych składników. Najpierw indyk (weź filet, ale nie jest to konieczne), pokrojony w drobną kostkę, nawleczony na szaszłyki. Następnie kebaby należy maczać w jajku (wytrzyma panierkę) i obtaczać w mieszance suszonych, startych warzyw (marchew, cukinia, bakłażan) z dodatkiem pokruszonych orzechów i smażyć na grillu. To proste! Te kebaby są idealne na wiejski obiad, bufet lub rodzinną uroczystość na łonie natury. Eleganckie i pachnące zachwycą Twoich gości i być może staną się jednym z głównych dań Twojej uczty.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Filet z piersi indyka - 600 g
jajko - 1 szt.
Nerkowiec - 50 g
Suszone warzywa (marchew, buraki) - 4 łyżka
Olej roślinny - 2 łyżka
Sól - do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
84г
🍚
Węglowodany
94г
🥩
Białko
150г
🔥
Kcal
Napełnij 8 drewnianych patyczków do szaszłyków zimną wodą i pozostaw na 30 minut. Rozgrzej węgle na grillu lub na grillu. Ruszt nasmaruj olejem i umieść go nad węglami na wysokości 12–14 cm.
Zmiel orzechy za pomocą blendera w trybie „impulsowym” lub posiekaj je nożem na małe okruchy. W dużej misce połącz orzechy i suszone warzywa, dodaj sól i mielony pieprz. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubij jajko.
Indyka pokroić w kostkę o boku 3 cm i nabić na patyczki do szaszłyków. Zanurzaj szaszłyki w jajku i obtaczaj w mieszance orzechów. Dociśnij panierkę rękoma. Połóż szaszłyki na grillu, skrop olejem roślinnym i grilluj przez 15 minut. Obracaj szaszłyki z indyka co 5 minut, aby zarumienić je ze wszystkich stron.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku