MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Lasagne z warzywami, grzybami i mięsem mielonym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Trudna

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Lasagne z warzywami, grzybami i mięsem mielonym

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Lasagne z warzywami, grzybami i mięsem mielonym to jedna z klasycznych odmian, która ma niezwykle jasny, niezapomniany smak. Oczywiście przygotowanie będzie wymagało nieco więcej czasu, ale wynik będzie tak oszałamiający, że nie będziesz żałować ani jednej spędzonej minuty. Połączenie składników nadzienia (warzywa, grzyby, mięso mielone) jest bardzo harmonijne i nie budzi żadnych pytań ani wątpliwości. Nawiasem mówiąc, niektórzy zauważają, że dzięki bakłażanowi w kompozycji ta lasagne smakuje trochę jak musaka. Zgadzamy się, ale tak właśnie jest, gdy o wszystkim decydują szczegóły. Mięso mielone, beszamel i bakłażan połączyliśmy z ziemniakami i otrzymaliśmy grecką musakę. Do tych samych składników dodajemy sos pomidorowy i płaty makaronu – mamy włoską lasagne!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 17

Porcje:

1.

Arkusze lasagne - 16 szt.

2.

Pulpa wołowa (łopatka lub zad) - 400 g

3.

Bakłażan - 2 szt.

4.

Cebula cebulowa - 1 szt.

5.

Świeże pieczarki - 400 g

6.

Świeża bazylia - 2 pęczek

7.

Sos pomidorowy - 500 ml

8.

Ser mozzarella - 300 g

9.

Twardy tarty ser - 50 g

10.

Oliwa z oliwek - 6 łyżka

11.

Sól - do smaku

12.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

13.

mleko - 380 ml

14.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g

15.

Mąka - 3 łyżka

16.

Startej gałki muszkatołowej - 2 g

17.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

23%

Tłuszcz

294г

🍚

54%

Węglowodany

703г

🥩

23%

Białko

301г

🔥

6603

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj nadzienie do lasagne. Mięso drobno posiekać i przepuścić przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. Oliwa z oliwek. Mieszając, smaż mięso mielone przez 7 minut na średnim ogniu. Dodaj trochę soli i pieprzu.

2

Krok 2

Bakłażany pokroić w plasterki, posypać solą i włożyć do miski. Pozostaw na 20 minut. Następnie spłucz i lekko odciśnij, osusz papierowymi ręcznikami. Smażymy do zrumienienia o 2 łyżki. l. Oliwa z oliwek.

3

Krok 3

Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Pieczarki obierz i pokrój w małe plasterki.

4

Krok 4

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę. Dodaj posiekane grzyby. Mieszając, smażymy na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

5

Krok 5

Bazylię drobno posiekać i wymieszać z sosem pomidorowym.

6

Krok 6

Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondlu. Dodać mąkę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Wlać ciepłe mleko. Ciągle mieszając trzepaczką (aby uniknąć grudek), doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

7

Krok 7

Zetrzeć twardy ser na drobnej tarce, mozzarellę do pizzy zetrzeć na grubej tarce. Przygotuj prostokątną żaroodporną formę do lasagne. Na spód wylewamy kilka łyżek sosu pomidorowego z bazylią i równomiernie rozprowadzamy.

8

Krok 8

Ułóż 4 arkusze lasagne. Połowę bakłażanów i grzybów ułożyć z cebulą. Polać połową pozostałego sosu pomidorowego i posmarować 1/3 startej mozzarelli.

9

Krok 9

Przykryj 4 arkuszami lasagne. Połóż całe smażone mięso mielone. Posmaruj pozostałym sosem pomidorowym i 1/3 beszamelu. Na wierzch ponownie ułóż 4 arkusze lasagne.

10

Krok 10

Rozłóż pozostałe grzyby i bakłażany. Posypać 1/3 startej mozzarelli i 1/3 sosu beszamelowego. Ułóż pozostałe 4 arkusze lasagne. Posypać startą mozzarellą i polać sosem beszamelowym.

11

Krok 11

Posyp wierzch lasagne startym twardym serem. Przykryj blachę grubym arkuszem folii i piecz przez 30 minut w temperaturze 190°C.

12

Krok 12

Zdejmij folię i piecz lasagne przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze, aż wierzch się zarumieni. Przed podaniem naczynie należy lekko ostudzić – ułatwi to dzielenie na porcje.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone