MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Szybki letni quiche z ziołami na lawaszu

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Szybki letni quiche z ziołami na lawaszu

Dodaj do planów


Czas gotowania

45 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Quiche, tradycyjne ciasta z otwartą powierzchnią, które wynaleziono we Francji (i od dawna piecze się na całym świecie), przyrządza się na niesłodzonym kruchym lub siekanym cieście. Jeśli masz czas, opanuj go. A jeśli nie, po prostu kup pyszny lawasz tandoor.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Cienki lawasz tandoori - 1 szt.

2.

szpinak - 150 g

3.

Zieleń - 100 g

4.

Zielona cebula - 50 g

5.

Czosnek - 4 ząbek

6.

Kurze jajo - 4 szt.

7.

Śmietanka 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 200 ml

8.

Śmietana 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 200 g

9.

Ser mozzarella - 200 g

10.

Masło - 30 g

11.

Sól - do smaku

12.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

46%

Tłuszcz

168г

🍚

28%

Węglowodany

102г

🥩

27%

Białko

99г

🔥

2353

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Drobno posiekaj wszystkie warzywa, szpinak i obrany czosnek. Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło i szybko gotuj warzywa, aż lekko zwiędną, 2–3 minuty.

2

Krok 2

W misce ubij jajka z solą (nie powinno być piany). Dodaj śmietanę i śmietanę, mieszaj, aż masa będzie gładka.

3

Krok 3

Chleb pita pokroić na kawałki tak, aby zmieściły się w płytkim naczyniu do pieczenia o średnicy co najmniej 22 cm, przykrywając boki i lekko zwisając poza krawędzie. Powinny być 2-3 sztuki.

4

Krok 4

Ułóż kawałki chleba pita jeden na drugim, za pomocą pędzla posmaruj je kremową mieszanką. Górna warstwa nie wymaga powlekania. Powstały stos włóż do formy i dociśnij do dna i krawędzi.

5

Krok 5

Do pozostałej kremowej mieszanki wmieszaj gotowane zioła i mozzarellę i dopraw pieprzem. Powstałe nadzienie włóż do formy na chleb pita.

6

Krok 6

Umieść quiche na środku piekarnika i piecz, aż nadzienie całkowicie się zetnie, około 30 minut. Podawaj quiche na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone