PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
45 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Quiche, tradycyjne ciasta z otwartą powierzchnią, które wynaleziono we Francji (i od dawna piecze się na całym świecie), przyrządza się na niesłodzonym kruchym lub siekanym cieście. Jeśli masz czas, opanuj go. A jeśli nie, po prostu kup pyszny lawasz tandoor.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Cienki lawasz tandoori - 1 szt.
szpinak - 150 g
Zieleń - 100 g
Zielona cebula - 50 g
Czosnek - 4 ząbek
Kurze jajo - 4 szt.
Śmietanka 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 200 ml
Śmietana 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 200 g
Ser mozzarella - 200 g
Masło - 30 g
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
168г
🍚
Węglowodany
102г
🥩
Białko
99г
🔥
Kcal
Drobno posiekaj wszystkie warzywa, szpinak i obrany czosnek. Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło i szybko gotuj warzywa, aż lekko zwiędną, 2–3 minuty.
W misce ubij jajka z solą (nie powinno być piany). Dodaj śmietanę i śmietanę, mieszaj, aż masa będzie gładka.
Chleb pita pokroić na kawałki tak, aby zmieściły się w płytkim naczyniu do pieczenia o średnicy co najmniej 22 cm, przykrywając boki i lekko zwisając poza krawędzie. Powinny być 2-3 sztuki.
Ułóż kawałki chleba pita jeden na drugim, za pomocą pędzla posmaruj je kremową mieszanką. Górna warstwa nie wymaga powlekania. Powstały stos włóż do formy i dociśnij do dna i krawędzi.
Do pozostałej kremowej mieszanki wmieszaj gotowane zioła i mozzarellę i dopraw pieprzem. Powstałe nadzienie włóż do formy na chleb pita.
Umieść quiche na środku piekarnika i piecz, aż nadzienie całkowicie się zetnie, około 30 minut. Podawaj quiche na ciepło lub na zimno.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku