Dodaj do planów
Czas przygotowania
4 godz.
Czas gotowania
2 godz. 15 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kuleczki z ciecierzycy z serem to niezwykła gorąca przekąska. Ciecierzyca występuje w dwóch konsystencjach – w postaci gotowanego puree z ciecierzycy z pastą sezamową tahini i sokiem z cytryny oraz w postaci pieczonej okruchów ciecierzycy z przyprawami i oliwą z oliwek. Dzięki temu konsystencja kulek z ciecierzycy pieczonych w piekarniku z pikantnym serem cheddar jest ciekawa i kontrastowa. Roztopiony cheddar dodaje dodatkowych nut do tej symfonii tekstur.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Ciecierzyca - 400 g
Ser Cheddar - 200 g
jajko - 1 szt.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka
Sok cytrynowy - 2 łyżka
Tahini - 2 łyżka
Mielony kminek - 1 łyżka
Santa Maria wędzona papryka - ⅘ łyżeczka
Kolendra - 2 pęczek
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
143г
🍚
Węglowodany
258г
🥩
Białko
138г
🔥
Kcal
Ciecierzycę namoczyć przez 4 godziny, następnie zalać czystą wodą i gotować do miękkości, 1 godzinę 15 minut. Odcedź na durszlaku, a bulion zachowaj.
Połowę ciecierzycy włóż do szklanki blendera, dodaj tahini, sok z cytryny i 100 ml bulionu z ciecierzycy, dodaj sól i puree.
Pozostały groszek osusz, włóż do miski, dodaj paprykę, kminek i 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek, sól. Wrzucaj groszek, aż cały pokryje się mieszanką przypraw, a następnie rozłóż cienką warstwę na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Ciecierzycę pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut, mieszamy szpatułką i gotujemy kolejne 15 minut. Groch powinien stać się chrupiący i złocistobrązowy. Ciecierzycę włóż do miski robota kuchennego, lekko ostudź i pokrój w grubą kostkę.
Zetrzyj 100 g sera na drobnej tarce. Pozostały ser pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Oddzielić liście kolendry od łodyżek i posiekać. W misce roztrzep jajko.
Puree połączyć z tartym serem, kolendrą i jajkiem, dodać bułkę z ciecierzycy i wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj łyżką ciasto. Powinieneś otrzymać 14–16 piłek
Lekko wciśnij kostkę sera w środek każdej kulki. Za pomocą mokrej łyżki dostosuj kształt kulek. Skropić pozostałą oliwą z oliwek i piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut. Skropić oliwą z oliwek po raz drugi i kontynuować pieczenie kulek z ciecierzycy na złoty kolor, jeszcze od 6 do 8 minut. Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku