Dodaj do planów
Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto francuskie z szynką i serem przygotowuje się, jak to się mówi, „raz lub dwa”, ponieważ w przepisie sugerujemy użycie gotowego ciasta francuskiego. Jest zamrożone, więc należy pozwolić mu powoli się rozmrozić (szczegóły znajdziesz w naszym przepisie krok po kroku). I to być może jedyna trudność, z jaką będziesz musiał się zmierzyć. Gdy ciasto będzie już gotowe, pozostaje je tylko lekko rozwałkować, pokroić w kwadraty, zapakować w nie szynkę i ser i włożyć do piekarnika. Cóż, podczas gdy ciasta francuskie się gotują, postaw czajnik, nakryj stół i przygotuj się na bardzo przyjemny posiłek.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Mrożone ciasto francuskie bez drożdży - 250 g
Mąka do wałkowania ciasta - 2 łyżka
Gotowana szynka - 120 g
Ser twardy lub półtwardy - 120 g
Żółtko jaja - 1 szt.
Prażone nasiona sezamu - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
147г
🍚
Węglowodany
145г
🥩
Białko
90г
🔥
Kcal
Zamrożone ciasto francuskie bez drożdży należy wcześniej włożyć do lodówki (np. na noc przed przygotowaniem ciasta francuskiego). Jeśli rozmrażasz szybko, warstwy mogą się popsuć, a wypieki będą twarde.
Połóż ciasto na posypanym mąką blacie kuchennym i rozwałkuj je lekko w jednym kierunku (nie za cienko) za pomocą wałka do ciasta. Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów.
Szynkę i ser pokroić w cienkie plasterki. Połóż szynkę pomiędzy kwadracikami ciasta, posyp serem. Złącz rogi ciasta na środku nad nadzieniem. Zepnij je ze sobą, a następnie krawędzie. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtko lekko ubić widelcem lub ubić z łyżką zimnej wody. Za pomocą pędzla posmaruj powstałą mieszanką kawałki ciasta na blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz ciasto francuskie przez 12–15 minut. Przed podaniem lekko ostudzić, ułożyć po dwa kawałki na talerzu i podawać na ciepło.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku