MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ser twarogowy z mrożonego kefiru

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ser twarogowy z mrożonego kefiru

Dodaj do planów


Czas przygotowania

18 godz.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jak zrobić twaróg z mrożonego kefiru w domu? Łatwe i dość szybkie, z wyjątkiem czasu chłodzenia i prasowania. Wystarczy kupić dobry kefir, najlepiej dość tłusty: będzie lepiej smakował i działał ściśle według naszej receptury. Nawiasem mówiąc, nie ma w nim skomplikowanych manipulacji i nawet jeśli twoich umiejętności kulinarnych nie można nazwać zaawansowanymi, wszystko na pewno się ułoży. Wyobraź sobie, jak przyjemnie będzie wyjąć z lodówki najdelikatniejszy twarożek ze świeżymi ziołami, który możesz posmarować kanapkami lub cieszyć się jedzeniem tak po prostu, w czystej postaci!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Kefir 3,2% tłuszczu - 1 l

2.

Koperek lub natka pietruszki do podania - 30 g

3.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

4.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

23%

Tłuszcz

35г

🍚

52%

Węglowodany

81г

🥩

25%

Białko

39г

🔥

822

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Włóż opakowanie z kefirem do zamrażarki. Pozostaw na noc lub tylko 4-6 godzin, aż całkowicie zamarznie i stanie się twardy wewnątrz i na zewnątrz.

2

Krok 2

Połóż durszlak na patelni i wyłóż go dużym kawałkiem gazy złożonej na cztery części. Wyjmij opakowanie kefiru z zamrażarki i pokrój je. Umieść zamrożoną mieszaninę na durszlaku.

3

Krok 3

Pozwól, aby serwatka spłynęła do rondla lub miski. Może to zająć 6–8 godzin. W rezultacie w gazie pozostanie dość gęsty skrzep. Uformuj z niego węzeł, zawiąż go i zostaw w tym samym durszlaku. Połóż ciężarek na górze. Pozostaw skrzep kefirowy pod prasą na kolejne 6 godzin.

4

Krok 4

Przełóż gęstą mieszankę twarogową do miski. Koperek lub natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć. Usuń szorstkie łodygi. Pozostałe warzywa posiekaj bardzo drobno.

5

Krok 5

Do masy twarogowej w misce dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku i bardzo dokładnie wymieszać. Twaróg jest gotowy do spożycia.

6

Krok 6

Ten serek śmietankowy będzie dobrze przechowywany w lodówce przez 5-6 dni. Przenieś gotowy produkt do czystego słoika i przykryj zwykłą plastikową pokrywką.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone