MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Gulasz z indyka

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Gulasz z indyka

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gulasz z indyka to wariacja na temat dania węgierskiego, które tradycyjnie przygotowywane jest z wołowiny z boczkiem i warzywami. Staraliśmy się dokładnie zachować przepis. Usmażymy go nawet na smalcu wieprzowym. Po prostu zastąpili wołowinę indykiem. Ptak okazuje się delikatniejszy w smaku, a także gotuje znacznie szybciej. Zgodnie z przepisem do dania dodamy świeże pomidory. Jeśli sezon na nie już się skończył, pasta pomidorowa będzie w sam raz. Dzięki temu smak jest bogatszy i głębszy. I na koniec tym, co zamieni ptaka z warzywami w taki sam gulasz, jest węgierska papryka mielona. Będziesz potrzebować go dużo, kilka czubatych łyżek stołowych. Nie zapomnij dodać liścia laurowego i ziela angielskiego. Bez nich - nigdzie. Gotowe danie odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby nabrało bogatego smaku i aromatu przypraw.

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Indyk (podudzie) - 500 g

2.

Marchewka - 2 szt.

3.

Słodka czerwona papryka - 2 szt.

4.

Pomidor (pomidor) - 2 szt.

5.

Cebula cebulowa - 3 szt.

6.

Seler - 3 szt.

7.

Czosnek - 4 szt.

8.

Masło - 50 g

9.

Mąka pszenna klasy premium - 100 g

10.

Mielona słodka papryka - 40 g

11.

Liść laurowy - 2 szt.

12.

Słodki groszek - 8 szt.

13.

Zmielony czarny pieprz - 5 g

14.

Zmielony czarny pieprz - 5 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

18%

Tłuszcz

144г

🍚

64%

Węglowodany

529г

🥩

18%

Białko

149г

🔥

3401

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotować wszystkie składniki na gulasz z indyka. Ptaka pokroić na duże kawałki, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem, obtoczyć w mące. Cebulę obierz i pokrój w półpierścienie, seler i czosnek w cienkie plasterki.

2

Krok 2

W dużym rondlu o grubym dnie rozpuść smalec lub masło, dodaj indyka i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać cebulę i seler i smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj czosnek.

3

Krok 3

Zdjąć patelnię z ognia, dodać paprykę, wymieszać, dodać liść laurowy i ziarna pieprzu. Natychmiast zalać 500 ml gorącej wody i dusić mięso pod przykryciem na małym ogniu, ostrożnie od czasu do czasu obracając kawałki, przez 40 minut.

4

Krok 4

Marchewkę obierz i pokrój w duże plasterki. Z papryki usuń rdzeń i nasiona, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zalej je wrzącą wodą przez 30 sekund, następnie spłucz zimną wodą i usuń skórkę. Grubo posiekaj miąższ.

5

Krok 5

Dodaj marchewkę i paprykę na patelnię z indykiem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodać pomidory, sól i pieprz, smażyć kolejne 10 minut. W tym momencie wszystkie warzywa powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, odstawić gulasz na 10 minut i podawać na gorąco.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Syrniki z cukinią i płatkami owsianymi

Дарина Сіліна

937

Kcal

89

Białko

45

Tłuszcz

43

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone