MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kalmary w sosie śmietanowym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kalmary w sosie śmietanowym

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Masz ochotę na owoce morza? Ugotuj kalmary w sosie śmietanowym. To jedno z najtańszych i najzdrowszych owoców morza, a przygotowywane jest w rekordowo krótkim czasie. Do tego dania możesz wybrać dowolną kalmary: świeżą, jeśli masz szczęście, lub mrożoną. Lepiej jest wziąć wypatroszone tusze, aby nie tracić czasu na niepotrzebne operacje. Można też kupić mrożone krążki kalmarów, tylko bez panierowania i wykorzystać je. Śmietana do sosu musi być bogata w tłuszcz - od 20% i więcej, aby podczas duszenia na patelni sos śmietanowy nie oddzielał się. A skrobia, zarówno ziemniaczana, jak i kukurydziana, pomoże zagęścić sos. Dodatkiem może być wszystko, co lubisz. Lub po prostu podawaj danie z chlebem rzemieślniczym. To wyjątkowa przyjemność zanurzyć kawałek chleba w pikantnym sosie śmietanowym!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Patroszone kalmary (świeże lub mrożone) - 1 kg

2.

Duża cebula - 1 szt.

3.

Czosnek - 3 ząbek

4.

Koperek - 2 pęczek

5.

Pietruszka - 2 pęczek

6.

Śmietana 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 300 g

7.

Dowolna skrobia - 1 łyżka

8.

Sól - do smaku

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

22%

Tłuszcz

89г

🍚

24%

Węglowodany

97г

🥩

54%

Białko

214г

🔥

1990

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki do gotowania kalmarów w sosie śmietanowym zgodnie z tym przepisem. Wyjmij śmietanę z lodówki; powinna mieć temperaturę pokojową. Jeśli kalmary są zamrożone, rozmroź je wcześniej, umieszczając torebkę w zimnej wodzie na 20 minut.

2

Krok 2

W dużym rondlu zagotuj 2 litry wody i dodaj sól. Zanurz wypatroszone tusze kałamarnic we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, a następnie natychmiast odcedź je na durszlak.

3

Krok 3

Pozwól kalmarom lekko ostygnąć pod bieżącą zimną wodą w durszlaku. Następnie połóż je na desce do krojenia, usuń folię i usuń twarde talerze z miazgi. Filet z kalmara pokroić w średniej grubości paski.

4

Krok 4

Aby przygotować sos śmietanowy na patelni, drobno posiekaj cebulę. Ząbki czosnku rozgnieć grzbietem noża, a następnie pokrój na duże kawałki. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek.

5

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Do oliwy dodać czosnek i smażyć przez 3 minuty, aby olej wchłonął swój aromat. Następnie usuń czosnek. Na patelnię włóż cebulę i smaż, mieszając, przez 5 minut, nie pozwalając cebuli na przyrumienienie. Na koniec posyp cebulę skrobią.

6

Krok 6

Na patelnię z cebulą wlać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, zalać odrobiną gorącej wody. Dodaj posiekane kalmary, sól i pieprz, gotuj przez 2 minuty i zdejmij z ognia.

7

Krok 7

Gorące kalmary ugotowane w sosie śmietanowym od razu układamy na patelni na porcjowanych talerzach i posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Podawać z dowolnym dodatkiem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone