MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Serowy raf

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Serowy raf

Dodaj do planów


Czas przygotowania

3 min.

Czas gotowania

3 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Serowy raf to jeden z wariantów bardzo popularnego w naszych czasach napoju kawowego, który, nawiasem mówiąc, został wynaleziony w Rosji. Mówią, że w połowie lat 90. stały bywalca jednej z moskiewskich kawiarni zaskoczył baristę prośbą o podanie nowej wersji kawy, ponieważ był zmęczony resztą asortymentu. Przez jakiś czas najlepsi specjaliści lokalu zastanawiali się, co zaproponować swojemu drogiemu gościowi. I wkrótce wpadli na pomysł. Istota przepisu była dość prosta: 10% śmietankę ubijano z cukrem waniliowym, lekko podgrzewano i wlewano do espresso. Napój okazał się słodki i delikatny, a wymagającemu klientowi, a także jego przyjaciołom, bardzo smakował. Stały gość tej kawiarni nazywał się Rafael. I zaczęli prosić o zrobienie kawy „tak jak dla Rafa”. Która później przekształciła się w nazwę „raf”. Teraz istnieje wiele wariantów tego napoju: lawenda, cytrusy, karmel, jałowiec, dynia, ser. Powiemy Ci teraz, jak zrobić kawę serową w domu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 3

Porcje:

1.

Śmietanka 10% tłuszczu - 150 ml

2.

Ser śmietankowy lub ser topiony - 40 g

3.

Espresso - 40 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

62%

Tłuszcz

24г

🍚

21%

Węglowodany

8г

🥩

18%

Białko

7г

🔥

268

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Do wysokiej szklanki (można użyć szklanki do blendera zanurzeniowego) serek śmietankowy. Podgrzej śmietankę w dowolny dogodny sposób do temperatury około 60°C.

2

Krok 2

Do szklanki z serkiem śmietankowym wlać gorącą śmietankę. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Wlać gorące espresso i dokładnie wymieszać.

3

Krok 3

Napój przelej do wysokiej szklanki i ubijaj za pomocą ekspresu do cappuccino ekspresu, aż powstanie piana. Gorący ser raf wlać do wysokich szklanek i natychmiast podawać.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone