Dodaj do planów
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
3 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Serowy raf to jeden z wariantów bardzo popularnego w naszych czasach napoju kawowego, który, nawiasem mówiąc, został wynaleziony w Rosji. Mówią, że w połowie lat 90. stały bywalca jednej z moskiewskich kawiarni zaskoczył baristę prośbą o podanie nowej wersji kawy, ponieważ był zmęczony resztą asortymentu. Przez jakiś czas najlepsi specjaliści lokalu zastanawiali się, co zaproponować swojemu drogiemu gościowi. I wkrótce wpadli na pomysł. Istota przepisu była dość prosta: 10% śmietankę ubijano z cukrem waniliowym, lekko podgrzewano i wlewano do espresso. Napój okazał się słodki i delikatny, a wymagającemu klientowi, a także jego przyjaciołom, bardzo smakował. Stały gość tej kawiarni nazywał się Rafael. I zaczęli prosić o zrobienie kawy „tak jak dla Rafa”. Która później przekształciła się w nazwę „raf”. Teraz istnieje wiele wariantów tego napoju: lawenda, cytrusy, karmel, jałowiec, dynia, ser. Powiemy Ci teraz, jak zrobić kawę serową w domu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Śmietanka 10% tłuszczu - 150 ml
Ser śmietankowy lub ser topiony - 40 g
Espresso - 40 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
24г
🍚
Węglowodany
8г
🥩
Białko
7г
🔥
Kcal
Do wysokiej szklanki (można użyć szklanki do blendera zanurzeniowego) serek śmietankowy. Podgrzej śmietankę w dowolny dogodny sposób do temperatury około 60°C.
Do szklanki z serkiem śmietankowym wlać gorącą śmietankę. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Wlać gorące espresso i dokładnie wymieszać.
Napój przelej do wysokiej szklanki i ubijaj za pomocą ekspresu do cappuccino ekspresu, aż powstanie piana. Gorący ser raf wlać do wysokich szklanek i natychmiast podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku