Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Próbowaliście już szybkiego ciasta makowego z kefirem? Czas więc go upiec! Bez wątpienia będzie ozdobą Twojego stolika do herbaty. Ciasto makowe z kefirem pod względem łatwości przygotowania i doskonałych wyników przypomina uwielbianą przez wszystkich szarlotkę jabłkową. Tylko w przypadku Charlotte trzeba obrać i pokroić jabłka, co zajmuje trochę czasu, ale tutaj nadzienie zawiera tylko mak, który należy lekko ugotować na parze w gorącej wodzie podczas ubijania ciasta. To ciasto jest doskonałym dodatkiem do Twojego repertuaru przepisów na szybkie wypieki. Ciasto wychodzi puszyste, miękkie, a mak przyjemnie chrupie na zębach. Upiecz i spraw radość swoim bliskim!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Mąka - 210 g
Cukier - 200 g
Kefir 3,5% - 150 g
Jajka - 3 szt.
MAK - 80 g
Olej roślinny do smażenia - 90 g
Proszek do pieczenia ciasta - 10 g
Cukier waniliowy - 10 g
Sól - 3 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
148г
🍚
Węglowodany
361г
🥩
Białko
62г
🔥
Kcal
Aby przygotować ciasto na mak z kefirem, należy wcześniej wyjąć kefir i jajka z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski przesiej mąkę.
Przygotuj mak. Nasiona wsypać do miski i zalać zimną wodą, aż wszystkie drobinki wypłyną na powierzchnię. Odcedź wodę i przełóż mak na sito. W rondelku zagotuj 1 szklankę wody, włóż do niej mak i gotuj przez 7 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10 minut. Następnie ułożyć na sicie. Jeśli lubisz chrupiący mak, po prostu ugotuj go we wrzącej wodzie.
W osobnej misce ubić jajka z cukrem mikserem na białą puszystą masę. Do masy jajecznej wlać kefir i wszystko wymieszać na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Do płynnej masy dodawaj porcjami mąkę i mieszaj mikserem na małych obrotach. Do ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać mak i dokończyć wyrabianie ciasta szpatułką. Sprawdź, czy na dnie miski nie pozostała niezagnieciona mąka.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do ciasta posmaruj makiem i kefirem olejem roślinnym i posyp mąką. Ciasto wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut. Czas zależy od piekarnika.
Gotowy mak wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut w blaszce. Następnie ostrożnie wyjmij z formy i przenieś ciasto na kratkę, aby jeszcze bardziej ostygło.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku