PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Sałatka z brokułów i paluszków krabowych nie jest często przygotowywana, chociaż jest to prosta sprawa, a efekt jest co najmniej ciekawy. Zwłaszcza jeśli doprawimy danie nie nudnym majonezem, ale eleganckim sosem z oliwy, czosnku, musztardy i octu jabłkowego, zgodnie z naszą sugestią. Sałatka, oprócz brokułów i paluszków krabowych, zawiera paprykę, kukurydzę konserwową i sałatę. A jeśli wyobrazisz sobie wszystkie te produkty razem, zrozumiesz, że danie jest nie tylko orzeźwiające, ale także bardzo malownicze.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Paluszki krabowe - 200 g
Głowa brokułów - 1 szt.
Żółta papryka - 150 g
Kukurydza w puszce - 150 g
czerwona cebula - 70 g
Sałata zielona liściasta - 50 g
Czosnek - 1 ząbek
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka
Ocet jabłkowy - 2 łyżka
Musztarda ziarnista - 1 łyżeczka
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
68г
🍚
Węglowodany
103г
🥩
Białko
32г
🔥
Kcal
Przygotuj brokuły. Oczyść główkę kapusty i odetnij kwiatostany. Podziel na mniejsze. W rondlu zagotuj około 3 litrów wody. Posolić trochę.
Włóż różyczki brokułów do wrzącej wody. Gotuj przez 5 minut. Spuścić wodę. Umieść brokuły w misce z lodowatą wodą na 5 minut, aby różyczki pozostały jasnozielone. Brokuły odcedzić na durszlaku.
Wyjmij paluszki krabowe do sałatki z opakowania i pokrój w plasterki. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w paski. Przełóż do miski i dodaj łyżkę octu jabłkowego. Zamieszać.
Przekrój słodką paprykę na pół. Usuń rdzeń nasion i błony. Paprykę słodką pokroić w paski. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy.
Połącz brokuły, cebulę, paluszki krabowe, paprykę, sałatę i kukurydzę konserwową w dużej misce sałatkowej. Dodać sól, pieprz i wymieszać.
Na sos obierz czosnek i przeciśnij przez praskę do małej miski. Dodać oliwę z oliwek, musztardę i resztę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszać. Sosem polej sałatkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, a następnie podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku