MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Pilaw z brązowego ryżu z kurczakiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

3 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pilaw z brązowego ryżu z kurczakiem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pilaw z brązowego ryżu z kurczakiem można nazwać zdrowszą wersją tego dania, gdyż w przygotowaniu wykorzystano nierafinowane płatki zbożowe, na których ziarenkach została pozostawiona łupina. Co jest dobrego w tym produkcie? Zawiera więcej cennych dla zdrowia witamin z grupy B i minerałów. Ponadto smak brązowego ryżu jest bardzo wyjątkowy: orzechowy z lekkimi nutami owocowymi. Właśnie tego potrzebujesz do pilawu z kurczaka! Wielu zapewne zapyta, czy mięso z udek i udek można zastąpić filetem z piersi kurczaka? Oczywiście pamiętaj, że w tym przypadku pilaw z brązowego ryżu okaże się trochę wytrawny. Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące przygotowania dania znajdziesz w poniższym przepisie.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

brązowy ryż - 230 g

2.

Filet z udka kurczaka - 500 g

3.

Cebula - 300 g

4.

Marchewka - 400 g

5.

Czosnek - 1 szt.

6.

Olej roślinny - 3 łyżka

7.

Zira - ½ łyżeczka

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

11%

Tłuszcz

56г

🍚

58%

Węglowodany

295г

🥩

30%

Białko

154г

🔥

2324

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na pilaw. Opłucz brązowy ryż, zmieniając wodę, aż stanie się klarowna. Przełożyć do miski. Napełnij czystą zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę.

2

Krok 2

Kurczaka na pilaw pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę w niezbyt cienkie paski. Obierz czosnek z górnej łuski.

3

Krok 3

Przygotuj patelnię na pilaw. Idealnie powinien być żeliwny, ale wystarczy inny, ale musi mieć grube dno: dobrze zatrzymuje ciepło i równomiernie rozprowadza je po powierzchni. Postaw patelnię na dużym ogniu. Wlać olej i rozgrzać. Dodaj marchewki. Smażyć, mieszając, 5 minut. Dodaj kurczaka i cebulę. Posypać kminkiem. Mieszając, gotuj na średnim ogniu przez kolejne 7 minut. Kawałki kurczaka powinny się zarumienić.

4

Krok 4

Na patelnię wlać wrzącą wodę (powinna przykryć kurczaka i warzywa 2 cm warstwą). Doprawić solą i pieprzem. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia na dużym ogniu.

5

Krok 5

Namoczony ryż umieść na sicie, a następnie rozprowadź go równą warstwą na kurczaku i warzywach. W środek włóż obraną główkę czosnku. Przykryj patelnię szczelnie pokrywką.

6

Krok 6

Gotuj pilaw na małym ogniu przez około 25 minut. Następnie otwórz patelnię i sprawdź, czy ryż prawie całkowicie wchłonął wodę (może pozostać na dnie). Przykryj szczelnie patelnię i pozostaw na 10 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone