MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Leniwe pierożki z jajkiem i zieloną cebulką

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Leniwe pierożki z jajkiem i zieloną cebulką

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pojawiły się warzywa - dodaj je do wszystkich potraw. Na przykład w leniwych ciastach z jajkami i zieloną cebulą. Gdy nie ma jeszcze warzyw mielonych, cebula już prosi o stół. Ponadto nie tylko w sałatkach, ale także w zupach i nadzieniu do wypieków. W ciastach cebula traci ostrość i ostry zapach, ale nie traci witamin A i C, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zachować piękno. Nasze babcie nie szczędząc wysiłku i czasu, z ciasta drożdżowego zrobiły wiosenny przysmak z cebuli i jajek. A my szukamy szybszych opcji i bez drożdży, żeby wszystko wymieszać i – raz – na patelnię! I są takie przepisy. Zwróć na nie uwagę.

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Mąka - 350 g

2.

Kefir - 300 g

3.

jajko - 1 szt.

4.

Cukier - 1 łyżeczka

5.

Olej roślinny do smażenia - 1 łyżka

6.

Proszek do pieczenia ciasta - 5 g

7.

Sól - 1 łyżeczka

8.

Olej roślinny do smażenia - do smaku

9.

Jajka - 6 szt.

10.

Zielona cebula - 140 g

11.

Sól - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

126г

🍚

54%

Węglowodany

267г

🥩

21%

Białko

102г

🔥

2628

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 10 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Najpierw przygotuj nadzienie do leniwych ciast. Aby to zrobić, umieść jajka o temperaturze pokojowej w garnku z zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 10 minut. Odlej gorącą wodę i ostudź jajka pod bieżącą zimną wodą. Obierz i drobno posiekaj.

2

Krok 2

Przygotowaną zieloną cebulę osusz na papierowym ręczniku i drobno posiekaj. Cebulę i posiekane jajka wymieszać w misce, lekko posolić i wymieszać. Nadzienie jest gotowe.

3

Krok 3

Zagnieść ciasto na leniwe placki z kefirem. Do miski wlać kefir o temperaturze pokojowej, dodać roztrzepane na widelcu jajko, olej roślinny, sól, cukier i wymieszać.

4

Krok 4

Do masy kefirowej wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciągle mieszaj łyżką. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Jeśli to konieczne, dodaj więcej mąki. Przykryj miskę ciastem i odstaw na 10 minut.

5

Krok 5

Do ciasta kefirowego na leniwe placki dodaj przygotowane nadzienie z zielonej cebuli i gotowanych posiekanych jajek, wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.

6

Krok 6

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Weź dwie duże łyżki - jedną do wyjęcia ciasta z miski, drugą do pomocy w wyjęciu go na patelnię. Bezpośrednio na patelni formuj grube placki i układaj je w pewnej odległości od siebie, gdyż podczas smażenia zwiększą swoją objętość.

7

Krok 7

Placki smażymy najpierw z jednej strony na złoty kolor, następnie ostrożnie przewracamy je szpatułką i smażymy z drugiej strony na małym ogniu, unikając przypalenia.

8

Krok 8

Z każdą nową porcją ciasta dodawaj na patelnię trochę oleju. Gotowe placki przekładamy na talerz. Podawać o każdej porze dnia jako gorącą przekąskę.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone