MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Drożdżowy placek z borówkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Drożdżowy placek z borówkami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto drożdżowe z jagodami to klasyka kuchni rosyjskiej. Jesteśmy przekonani, że taki placek można było podać do wieczornej podwieczorku w domu Larinów lub upiec dla Obłomowa na lekką przekąskę po drzemce. Bazę ciasta stanowi delikatne ciasto drożdżowe, a nadzienie stanowią wyselekcjonowane jagody i twarożek – razem tworzą doskonały tandem. Przepis na ciasto zawiera opis krok po kroku przygotowania ciasta metodą biszkoptową. To wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać – tak naprawdę każdy może upiec takie ciasto! Zacznij działać zanim sezon na jagody się skończy!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 17

Porcje:

1.

Mąka - 500 g

2.

mleko - 230 ml

3.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g

4.

jajko - 1 szt.

5.

Cukier - 3 łyżka

6.

Suche drożdże - 6 g

7.

Sól - 1 łyżeczka

8.

Jagoda - 300 g

9.

Twarożek 5-9% tłuszczu - 200 g

10.

jajko - 1 szt.

11.

Cukier - 100 g

12.

Skrobia kukurydziana - 2 łyżka

13.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

14.

Olej kokosowy Nutiva o smaku maślanym - 30 g

15.

Tortilla z mąki - 1 łyżka

16.

jajko - 1 szt.

17.

Woda - 1 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

159г

🍚

66%

Węglowodany

562г

🥩

15%

Białko

125г

🔥

4196

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Podgrzej mleko do temperatury 30-35 stopni. Masło włóż do małego rondelka, postaw na małym ogniu i rozpuść. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

2

Krok 2

Zagnieść ciasto. Do dużej miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, sól i cukier. Dodać 100 g mąki i wymieszać mikserem. Przykryj miskę ręcznikiem lub przykryj folią spożywczą i pozostaw w cieple na 30 minut.

3

Krok 3

Do odpowiedniego ciasta dodać jajko i wlać masło. Ponownie wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać 1-2 łyżki. l. mąka.

4

Krok 4

Zwiń ciasto w kulę i wróć do miski. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw w cieple na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut.

5

Krok 5

W czasie gdy ciasto rośnie przygotuj nadzienie jagodowe. Borówki posortować, przepłukać zimną wodą i rozłożyć w jednej warstwie na ręcznikach papierowych do wyschnięcia.

6

Krok 6

Jagody umieszczamy w szklance blendera zanurzeniowego i pulsacyjnego (można je po prostu zmiażdżyć tłuczkiem do puree). Borówki połączyć z połową cukru i skrobią, wymieszać.

7

Krok 7

Przygotuj nadzienie twarogowe. Twaróg umieścić w misce. Dodać jajko, pozostały cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką lub użyj blendera, aż masa będzie gładka.

8

Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umieść ruszt na środku piekarnika. Żaroodporne naczynie o średnicy 26-28 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Rozsmaruj mąkę na całej powierzchni patelni i strząśnij jej nadmiar.

9

Krok 9

Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą. Oddziel jedną trzecią ciasta i uformuj kulę. Drugą część ciasta rozwałkować na cienką warstwę o 5-6 cm większą niż średnica formy.

10

Krok 10

Ostrożnie przełóż rozwałkowane ciasto do formy, dociśnij je do boków i rogów. Nałóż warstwę nadzienia twarogowego i wygładź szpatułką. Przygotowane jagody równomiernie rozsmarować na nadzieniu twarogowym.

11

Krok 11

Pozostałą część ciasta rozwałkować na cienką warstwę. Ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm. W tym celu bardzo wygodnie jest użyć okrągłego noża do pizzy. Paski ciasta ułożyć na cieście w formie kratki.

12

Krok 12

Ubij jajko z 1 łyżką. l. woda. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj paski ciasta rozmąconym jajkiem. Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasto przez 35-40 minut. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź na kratce lub drewnianej desce do temperatury pokojowej.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone