MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Paluszki chlebowe z serem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

20 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Paluszki chlebowe z serem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

40 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

20

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Spróbuj zrobić paluszki serowe, korzystając z naszego uniwersalnego przepisu na ciasto. Z niego zrobione paluszki chlebowe wychodzą różowe, chrupiące i bardzo smaczne. Są łatwe w przygotowaniu, starczają na długo i lubią je wszyscy, młodsi i starsi – jednym słowem to wybawienie! Takie pałeczki podaje się zwykle w dużej szklance lub wazonie, który ustawia się na środku stołu. Dobrze smakują z zupą lub sałatką, hummusem lub po prostu z oliwą doprawioną solą i przyprawami. Mała wskazówka: ponieważ ciasto jest tak wszechstronne, można go również wykorzystać do wypieku ciast, krakersów i tart.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Mąka - 275 g

2.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 1 łyżka

3.

Kwaśna śmietana - 1 łyżka

4.

Żółtko jaja - 1 szt.

5.

Zimna woda - 60 ml

6.

Sok cytrynowy - 3 g

7.

Sól - 2 g

8.

Twardy tarty ser - 30 g

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Kminek - do smaku

11.

Sezam - do smaku

12.

MAK - do smaku

13.

Nasiona lnu - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

195г

🍚

46%

Węglowodany

280г

🥩

22%

Białko

135г

🔥

3479

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 20 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Masło do ciasta ostudź i pokrój w kostkę. Mąkę wymieszać z solą i rozetrzeć opuszkami palców z masłem na okruchy, tak aby przypominały bułkę tartą. Można to zrobić w misie robota kuchennego, włączając go w trybie pulsacyjnym, lub za pomocą miksera z nasadką do łopatek. Miąższ powinien być jednorodny.

2

Krok 2

Do mąki dodać jajko, żółtko i śmietanę, wymieszać. Stopniowo wlewaj zimną wodę zmieszaną z sokiem z cytryny. Dodać tyle, aby ciasto przestało się kruszyć i dało się je wyrobić. Nie ma potrzeby dokładnego wyrabiania ciasta, gdyż wtedy będzie ono szorstkie.

3

Krok 3

Ciasto podzielić na 300 gramowe porcje, włożyć do osobnych torebek i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, aby masło ostygło, a wilgoć równomiernie się rozprowadziła.

4

Krok 4

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokątny placek o grubości 3 mm. Posypać serem i czarnym pieprzem, złożyć warstwę na pół i ponownie rozwałkować na tę samą grubość.

5

Krok 5

Ciasto pokroić na paski o szerokości 1 cm, zalać wodą z butelki ze spryskiwaczem, posypać kminkiem, makiem, sezamem lub siemieniem lnianym – do smaku. Zwiń wałkiem do ciasta, aby lepiej się trzymały.

6

Krok 6

Paski skręcamy w spiralę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut, aż paluszki lekko się zarumienią i będą chrupiące.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone