PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Nadziewane pieczarki w piekarniku to bardzo piękne danie, które idealnie nadaje się na świąteczny stół. Przecież pieczarki to idealne grzyby do farszu i pieczenia w piekarniku. Dobrze komponują się z różnymi rodzajami nadzienia: mięsnym, warzywnym, serowym. Ich czapki to tak naprawdę gotowe koszyczki jadalne o delikatnym smaku, który podkreśli, ale nie przyćmi aromat nadzienia. W tym przepisie proponujemy zastosować klasyczne i korzystne dla obu stron połączenie grzybów z szynką i serem. A akcent w postaci jajka przepiórczego sprawi, że danie będzie nie tylko jasne, ale także satysfakcjonujące.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 19
Porcje:
Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 10 szt.
Mała cebula - 0.3 szt.
Czosnek - 1 szt.
Drobno posiekana szynka - 1 łyżka
Ser rozdrobniony - 2 łyżka
Kwaśna śmietana - 1.5 łyżeczka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej roślinny do smażenia - do smaku
Jajka przepiórcze - 10 szt.
Małe kromki chleba do opiekania - 10 szt.
Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 6 szt.
Mała cebula - 0.3 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Olej roślinny do smażenia - do smaku
Masło - ½ łyżeczka
Śmietanka 10% (o niskiej zawartości tłuszczu) - 100 ml
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
273г
🍚
Węglowodany
407г
🥩
Białko
173г
🔥
Kcal
W razie potrzeby usuń brud z grzybów wilgotną szmatką. Usuń łodygi z 10 grzybów. Łodygi grzybów pokroić w małe pucharki, posolić i popieprzyć kapelusze do smaku.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i smaż warzywa na złoty kolor. Dodać szynkę, a po kilku minutach nóżki grzybów. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty.
Na patelnię dodaj śmietanę i ser. Wszystkie składniki ponownie dokładnie wymieszaj i smaż na patelni dosłownie 1-2 minuty. Nadzienie jest gotowe.
Przygotowanym farszem przełóż kapelusze pieczarek i ułóż je na blasze do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.
W czasie gdy pieczarki się pieczą, przygotuj sos: drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i smaż je na złoty kolor.
Na patelnię dodaj losowo posiekane pieczarki. Gdy grzyby się usmażą, dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz. Smaż wszystkie składniki na małym ogniu przez kolejne 1-2 minuty.
Zawartość patelni włóż do miski blendera i zmiksuj wszystkie składniki na sos (najlepiej użyć do tego trybu pulsacyjnego). Sos powinien być dość gęsty.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Zrób jajka sadzone z jaj przepiórczych. Następnie przenieś jajka na powierzchnię roboczą i za pomocą okrągłego kształtu ostrożnie wytnij kółka wielkości kapelusza pieczarki.
Najpierw na talerz nakładamy odrobinę sosu, następnie faszerowane pieczarki i dekorujemy jajkiem przepiórczym. Dodaj podpieczony tost. Inny sposób podania dania: najpierw na sosie połóż tost, a następnie nałóż nadziewane pieczarki i jajka sadzone. Podawaj danie natychmiast, dekorując ziołami, jeśli chcesz.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku