MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Pilaw z mielonym mięsem na patelni

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pilaw z mielonym mięsem na patelni

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Możesz gotować pilaw z mięsem mielonym na patelni na obiad w dni powszednie, ponieważ przepis na danie nie wymaga długiego czasu ani żadnych specjalnych manipulacji. I tak właśnie jest w przypadku, gdy wynik na pewno nikogo nie zawiedzie. Oczywiście ten sam klasyczny pilaw przygotowuje się z mięsa pokrojonego na kawałki. Jednak nawet w Uzbekistanie czy Tadżykistanie prawie każda gospodyni domowa ma swoje zdanie na temat przepisu na to danie. Dlatego wydaje nam się, że pilaw z mięsem mielonym również ma prawo istnieć. Cóż, teraz nauczysz się gotować na patelni.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Ryż długoziarnisty (taki jak basmati) - 400 g

2.

Mieszane mięso mielone lub pulpa wołowa i wieprzowa w równych częściach - 600 g

3.

Marchewka - 300 g

4.

Cebula - 200 g

5.

Czosnek - 1 szt.

6.

Olej roślinny - 3 łyżka

7.

Mielony kminek - ½ łyżeczka

8.

Mielona papryka - ½ łyżeczka

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

28%

Tłuszcz

214г

🍚

55%

Węglowodany

415г

🥩

17%

Białko

126г

🔥

4041

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jeśli samodzielnie przygotowujesz mięso mielone, wołowinę i wieprzowinę pokrój na duże kawałki i przełóż do miski przez maszynę do mięsa z drobną siatką.

2

Krok 2

Posortuj ryż i umieść go w dużej misce. Napełnij chłodną wodą i spłucz. Odcedź, trzymając ryż w dłoni. Napełnij ponownie czystą wodą. Płucz, aż stanie się przezroczysty. Napełnij zimną wodą i pozostaw do momentu użycia.

3

Krok 3

Obierz cebulę na pilaw i pokrój w półpierścienie. Marchewkę najpierw pokroić w grube plasterki, a następnie w paski. Nie powinno wyjść zbyt cienkie.

4

Krok 4

Rozgrzej olej roślinny na dużej, głębokiej patelni z grubym dnem i bokami. Dodać marchewkę i mieszając szpatułką smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.

5

Krok 5

Dodaj cebulę na patelnię. Mieszając, smaż na średnim ogniu przez kolejne 3 minuty. Z powstałego mięsa mielonego uformuj małe kulki. Ułożyć na patelni z pieczonymi warzywami. Posypać kminkiem i mieloną papryką.

6

Krok 6

Ostrożnie mieszając, smaż klopsiki z mięsa mielonego z warzywami przez 5 minut na średnim ogniu. Ryż przełóż na sito i poczekaj, aż woda całkowicie odcieknie. Obierz wierzchnią część główki czosnku z zewnętrznej skórki.

7

Krok 7

Na patelnię z klopsikami i warzywami dodaj ryż. Wyrównaj go szpatułką. Ostrożnie wlewaj łyżką cedzakową gorącą wodę (powinna przykrywać ryż 2 cm warstwą). Doprawić solą i pieprzem.

8

Krok 8

Doprowadzić do wrzenia. Ryż nakłuj drewnianym szpikulcem w kilku miejscach do dna. Dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie wbij główkę czosnku w środek warstwy ryżu zanurzonej w wodzie. Zmniejsz ogień do niskiego.

9

Krok 9

Zamknij szczelnie patelnię z prawie gotowym pilawem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Ryż powinien stać się miękki, ale pozostać kruchy. Ostrożnie przełóż pilaw na duży talerz i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone